Column: Ons onvermogen om het juridische met de werkelijkheid te vervlechten

Onbegrijpelijk kun je het noemen, PAS-melders en interimmers die conform wet- en regelgeving hebben gehandeld en al vier jaar theoretisch illegaal zijn. Er is geen ‘stikstofruimte’ om hen te legaliseren, terwijl Schiphol wel snel de vergunning voor elkaar ritselt. Het verdienvermogen van een luchthaven is nou eenmaal groter dan een gemiddeld agrarisch familiebedrijf….
Borgen
Absurder is, dat op het boerenerf best veel mogelijk is om de zogeheten stikstofdeken te verkleinen. Alleen deze maatregelen zoals weidegang of aanpassingen in rantsoen, die over het algemeen geen grote investeringen maar vooral vakmanschap vragen, zijn juridisch niet te borgen. De heersende angst dat een activistische organisatie maatregelen onderuit maait zorgt voor bijna onmenselijke situaties bij PAS-melder-gezinnen. Hoezo kunnen we de impact in de praktijk, de werkelijkheid niet koppelen aan de juridische wereld?
Niet alleen op stikstof is het onvermogen om de juridische en praktijkwereld te verbinden zichtbaar. In Drenthe moet men voor het aanplanten van bijvoorbeeld een stukje bos eerst een uitvoerig archeologisch onderzoek van 30.000 euro doen. En kent u nog het plaatje van de paardenhouder die geen schaduwplek mocht bouwen in de wei? Hij loste dit creatief op, door een mega meubelset in zijn land te zetten dat schaduw creëerde (tik maar in op google).
Kraaien
Recent maakte ik bij een agrarische natuurvereniging in de regio het volgende mee. Om het broedsucces van weidevogels te vergroten, waar onze overheden ook veel publiek geld voor inzetten, is na goedkeuring van de omgevingsdienst een kraaienvangkooi geplaatst. De onderbouwing voor het plaatsen van deze kooi is aangevochten door dierenactivisten. Best bijzonder, als de kraaienvangkooi verdwijnt, dan zullen de pullen in het gebied het hoogstwaarschijnlijk zwaarder krijgen. Juridisch instrumentarium wordt hier ingezet om het doden van dieren te voorkomen op papier. In de praktijk zorgt het voor meer predatie bij de weidevogelpullen, waar velen in onze provincie hard voor werken.
Met juridisch instrumentarium worden beslissingen (ongedaan) gemaakt die niets meer met de werkelijkheid te maken hebben. Ook maatschappelijke partijen, die op de PPLG-conferentie net zo hard SAMEN roepen, sporen eigen achterban aan het juridisch instrumentarium in te zetten voor een betere leefomgeving. Ik wil zeker niet als een wappie klinken, maar af en toe vraag ik me af in welke wereld we leven. De werkelijke wereld of een papieren versie waar alle maatregelen die we op kantoor bedenken wel lekker rond rekenen. Positieve impact op het gebied van duurzaamheid en een gezonde leefomgeving maak je niet op papier, maar in de praktijk.
Tekst: Amber Laan
Beeld: Susan Rexwinkel