Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZuid-HollandTheo Warmerdam ingehuldigd door Remoudou-kaasgilde

Theo Warmerdam ingehuldigd door Remoudou-kaasgilde

Bij het jaarlijkse Kaasfeest in Aywaille (Luik) werd Theo Warmerdam van zuivelboerderij De Sophiahoeve ingehuldigd door het kaasgilde 'De Koninklijke Heerlijkheid Remoudou'.

Warmerdam werd door het kaasgilde toegelaten omdat de makers van de bekende Hervé-kaas hem als een geestverwant zien, die zich ook inzet voor behoud en promotie van een eeuwenoud streekproduct.

Historie levend houden

De kaasmakers uit het Land van Hervé, vlak over de grens met Zuid-Limburg, verenigden zich in 1960 in het gilde om samen met ambassadeurs de historie van hun kaas levend te houden en de gastronomische rijkdom uit te dragen. In ceremonieel historisch tenue houden ze tijdens het kaasfeest ‘Fête du Fromage’ hun jaarlijkse bijeenkomst.

Eregast

BoerenLeidse-producent Theo Warmerdam, zelf twaalfde generatie kaasmaker in zijn familie, werd dit jaar door het gilde als eregast uitgenodigd. Met een lofrede werd hij benoemd tot Seigneur du Remoudou. Warmerdam beschouwde het als mooie erkenning voor zijn kaas en zijn werk: ‘Om hier als eregast te worden uitgenodigd op het mooie kasteel van Harzé is al leuk, maar zo’n erkenning geeft het nog extra glans. En het is mooi om te merken hoe je als kaasmakers onderling elkaars taal niet echt hoeft te spreken om elkaar toch goed te verstaan.’

Roemrijke historie

Net als de BoerenLeidse kaas met Sleutels hebben de Rommadou Hervé kaasjes een historie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Beide zijn een historische boerenkaas en een officieel erkend streekproduct, dat door een steeds kleiner aantal kaasmakers geproduceerd wordt. In de jaren ‘90 kreeg de kaas net als de BoerenLeidse-met-Sleutels het Europese predicaat van beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: De Sophiahoeve

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top