Column: Gelijk hebben en gelijk krijgen

Het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander mag best wat omhoog als het gaat om landbouw en voedsel. Uitspraken zoals ‘100 procent lokaal’ of ‘volledig circulair’ staan interessant, maar de gevolgen voor (beperking) aan voedsel op het bord en de portemonnee blijven vaak onderbelicht. Een substantieel deel van onze samenleving draagt dergelijke frames uit of is in de beleving dat akkerbouwers immer preventief en met veel lol de spuit erbij pakken of dieren in de veehouderij dagelijks met hormonen worden geïnjecteerd. Dat dit absoluut niet klopt en hier ook strenge wet- en regelgeving aan verbonden is, moet iemand hen vertellen en vooral ook laten zien.
Stadslui
De manier waarop is heel belangrijk. Het klinkt misschien wat zweverig, maar de manier waarop je iets zegt, de tone-of-voice kan draagvlak maken of breken. Dit maakt ook het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Geregeld krijg ik (stads)lui over de vloer, die altijd vragen naar kalfjes bij de koe of de leeftijd van mijn koeien. Het is verleidelijk om defensief te reageren dat het overdreven is, wat diverse NGO’s hierover delen. Toch probeer ik uit te leggen wat onze keuzes zijn en samen met de vragensteller te bespreken wat ook een consument hierin kan betekenen. De wijze waarop je discussies uit het maatschappelijke veld aangaat, bepaald het begrip van buitenstaanders voor (toekomstige) keuzes en je gelijk ook echt krijgen.
Ik besef dat er een kleine groep is die krampachtig vasthoudt aan één specifiek frame over landbouw en voedsel, die ook negens voor open staan. Ondanks dat je gelijk hebt, zul je dit bij deze groep nooit krijgen. Deze zeer kleine groep, die met behulp van radicale middelen anderen probeert te beïnvloeden, zoals Wakker Dier, kun je het beste links laten liggen. De grootste (gratis) ambassadeurs hiervan zijn wij zelf door hierop te reageren. Zoals Tjeerd de Groot de campagne loopt voor BBB.
Open
Als agrarische sector zijn we onderdeel van de maatschappij, maar de maatschappij moet mijn inziens ook meer in verbinding staan met de agrarische sector. De balans tussen gelijk hebben vanuit eigen kennis en kunde en gelijk krijgen is niet zo simpel als hierboven geschetst. Met bewust zijn dat je in een samenleving onderneemt waarbij het kennisniveau van de praktijk niet bijzonder hoog is en een open houding kom je al een heel eind.
Amber Laan
Amber Laan schrijft maandelijks een column voor de website van Agraaf. Ze maakt sinds eind 2020 deel uit van een maatschap met haar ouders Bianka en Robert en haar jongere zus Emma. Gezamenlijk runnen zij een melkveebedrijf met 80 koeien op 65 hectare grond in Polder Zeevang, een aangewezen Natura 2000-gebied Zeevang in Laag-Holland (NH). Gezien deze hoeveelheid grond zijn Amber en haar familie druk bezig om de extensivering van hun bedrijf nog meer vorm kunnen geven, gekoppeld aan een gezond verdienmodel.
Onlangs behaalde ze haar master Bestuur en Beleid, gericht op de landbouwsector, aan de Universiteit Utrecht. Haar bachelor agrarische economie en beleid had ze daarvoor in Wageningen gedaan. Ze is ook voorzitter bij het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar & Partners. Amber Laan is te volgen op Twitter: @Amberlaan7.
Tekst: Amber Laan
Beeld: Susan Rexwinkel