Buren niet blij met 160 agrarische arbeidsmigranten in voormalig Joods werkdorp Slootdorp

Twee van de bezwaarmakers wonen op vijftien meter van de dichtstbijzijnde logiesgebouwen. Hun woningen hoorden eerst bij het Joods werkdorp waar nu alleen nog een boerderij staat. De impact van 160 bewoners met hun honderden dagelijkse autoritten op de Nieuwesluizerweg zal enorm zijn, zo klonk het.
De Nieuwesluizerweg is al zo onveilig als wat, zeggen ze. ‘’Waar moeten ze dan heen’’, vroeg rechter Silvia Wortmann. Volgens de adviseurs van de drie tegenstanders moeten arbeidsmigranten op bedrijventerreinen worden gehuisvest. Of op de bedrijven van de agrariërs die de werkers nodig hebben.
Niet gewenst
Op bedrijventerreinen is het volgens de gemeente niet meer gewenst. De provincie werkt er niet meer aan mee, zei een woordvoerster van de gemeente Hollands Kroon. Verder is het voor veel agrariërs financieel niet haalbaar om woonplekken te bouwen op hun bedrijf. Er moeten dus andere locaties worden aangewezen.
Aanvankelijk zouden in het voormalig Joods werkdorp 280 migranten worden gehuisvest. De aantal werd teruggebracht naar 160, verdeeld over 6 logiesgebouwen. Die komen in een halve cirkel tegenover de monumentale boerderij te staan.
Centrale ligging
De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed is akkoord met het ontwerp. Hollands Kroon stelt dat de locatie centraal ligt voor Agriport, de bollenbedrijven en de kolentelers waar de meeste van de arbeidsmigranten aan het werk zijn.
De gemeente wees de Raad van State erop dat de Nieuwesluizerweg wordt aangepakt. Daar zijn althans plannen voor.
Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek