Sommelsdijker ageert tegen villabouw op open agrarische gronden Achterweg

Daar is de gemeente het niet mee eens, zo bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State, die vindt dat de nieuwe woningen straks een mooie afsluiting van de bebouwde kom vormen. Volgens raadsman Bram Cornelissen van Achterwegbewoner H. Buth is dat klinkklare nonsens. „Als dit geen buitengebied meer is, dan weet ik het ook niet meer. In het vorige bestemmingsplan was het nota bene nog volop beschermd open buitengebied. Het bouwplan is verder volstrekt in strijd met het provinciale beleid, dat openheid en de cultuurhistorische waarde van het agrarische gebied beschermt. Ook de reden voor de bouw van de woning is op zijn minst merkwaardig te noemen. Projectontwikkelaar Wonen op Flakkee mag van de gemeente de vrijstaande woningen aan de Achterweg bouwen, omdat de kosten van diens renovatie van het Meijertheater in Middelharnis duurder uitvielen dan begroot. Ter compensatie dus. Maar waarom kan dat niet in de bebouwde kom zelf. Daar zijn voldoende woningbouwlocaties beschikbaar. En zijn de renovatiekosten dan wel goed ingeschat door de ontwikkelaar.”
Tijd staat niet stil
Volgens de gemeentewoordvoerder is bouwplan geheel in overeenstemming met gemeentelijke en provinciaal beleid. „Het vorige bestemmingsplan was van 2013, dat is al meer dan negen jaar geleden. De tijd heeft niet stil gestaan en er is wel wat veranderd in de omgeving.” Cornelissen ontkende niet dat er ook aan de Achterweg nieuwe woningen zijn gebouwd, maar die liggen echt veel dichter tegen de bebouwde kom bij de Oudelandsedijk aan en aan de oostzijde van de Achterweg.
De nieuwe woningen komen zuidelijker aan de westzijde, waar het allemaal nog fiks agrarisch is. De Raad van State gaat de komende weken uitzoeken of de nieuwbouw al dan niet in de bebouwde kom komt. De hoogste bestuursrechter gaat verder nog kijken of de aanleiding voor de bouw: Compensatie voor hoge renovatiekosten van het Meijer Theater wel door de ruimtelijke ordeningsbeugel kan. Immers, alle provincies, zo ook Zuid-Holland, stellen zeer strenge voorwaarden bij het bouwen op open agrarische gronden in het buitengebied. Dat kan meestal alleen maar als elders lelijke stallen, of andere bedrijfsbebouwing onder de sloophamer komt. Compensatie voor hoge renovatiekosten vallen daar meestal niet onder. Mocht de Raad van State het evenwel eens zijn met Goeree-Overflakkee dat de bouwlocatie wel in de bebouwde kom ligt, dan lijkt het wat minder problematisch. Uitspraak binnen zes a twaalf weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio