logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Provincies
  • Politiek
  • Waterschappen
  • Melkvee
  • Akkerbouw
  • Varkens
  • Pluimvee
  • Opinie
Close submenu (Provincies)Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZuid-HollandDe Groene Weg start een 'Kalf-bij-de-Koe'-project bij Warmondse melkveehouder

De Groene Weg start een 'Kalf-bij-de-Koe'-project bij Warmondse melkveehouder

Daan Tomesen (De Groene Weg), Mieke Mul en Gerard Mul (Boerderij Boterhuys), Allard Bakker (De Groene Weg) met elkaar in de weide van de familie Mul in Warmond.
Daan Tomesen (De Groene Weg), Mieke Mul en Gerard Mul (Boerderij Boterhuys), Allard Bakker (De Groene Weg) met elkaar in de weide van de familie Mul in Warmond.
Een maand na de start van de opbouw van een keten in biologisch rundvlees, heeft De Groene Weg een volgende stap genomen in deze opbouw. De kalveren van biologisch melkveehouder Mul in Warmond (ZH) mogen niet alleen biologisch opgroeien bij vleesveehouder Van den Brink, ze mogen de eerste drie maanden van hun leven bij hun eigen moeder in de wei opgroeien.

Naast de consument die veel waarde hecht aan kalveren die langer bij hun moeder mogen blijven, laten steeds meer onderzoeken zien dat deze kalveren een hogere weerstand hebben. Het vlees van deze runderen, zal worden afgenomen door biologische vleesleverancier De Groene Weg, marktleider in de biologische vleessector in Nederland.

Biologische melkveehouders Gerard en Mieke Mul van Boerderij Boterhuys in Warmond laten hun kalveren de eerste drie maanden van hun leven bij de moeder. Gerard Mul: „Wij vinden het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom zijn wij onlangs gestart met de kalveren de eerste drie maanden bij hun eigen moeder te laten lopen, totdat zij geen moedermelk meer nodig hebben. Dit betekent ook dat stierkalveren bij hun moeder mogen blijven."

Behoefte

Al eerder liet De Groene Weg weten dat ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch worden gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg en is daarom gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Het bedrijf vult daarmee een behoefte in die bij veel biologische melkveehouders bestaat.

Een deel van deze stierkalveren mogen vervolgens biologisch opgroeien bij Erik Jan van den Brink (onder andere eigenaar van GeluksVogel). Van den Brink: „Wij zetten in op projecten waar je vrolijk van wordt. Deze vrolijke verhalen vertellen we graag in biologische speciaalzaken, waaronder de slagerijen van De Groene Weg. Het initiatief van Gerard en Mieke Mul is ook zo’n verhaal waar je blij van wordt en past dus precies bij ons. Op termijn willen we meer grond aankopen, om meer kalveren van de familie Mul te kunnen afnemen."

Trots

De kalveren blijven twee en een half jaar bij Van den Brink en worden daarna afgenomen door De Groene Weg. Het biologisch rundvlees zal onder andere verkrijgbaar zijn bij een van de biologische slagerijen van De Groene Weg. Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: „Wij zijn er trots op onderdeel te mogen zijn van dit ‘kalf-bij-de-koe-project’ en dat uiteindelijk dit vlees te mogen verkopen in een van onze biologische slagerijen. Onze klanten weten ons goed te vinden voor bewust vlees; vlees met een goed verhaal. Vlees van Nederlandse runderen die langer bij hun moeder hebben kunnen lopen, sluit direct aan bij een behoefte aan dierenwelzijn en regionaliteit. Het laat voor ons echt zien dat het wel kan; een bewuste vleeskeuze maken."

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: De Groene Weg

Bron: De Groene Weg

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Ekoland.nl logo
Alles over de biologische sector, bodem, bemesting, plantgezondheid, markt, wet- & regelgeving, teelt en dierhouderij op Ekoland.nl met video en foto reportages.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    Top