Vijf akkerbouwers investeren in wasplaats met zuiveringssysteem

Voor veel bedrijven is dit een pittige investering zodat akkerbouwer Jan van Rijn uit Woubrugge (ZH) bij collega akker- en tuinbouwers in zijn omgeving opperde om collectief een dergelijke investering te doen. Nu staat er op zijn erf een zogenaamde Phytobac. Een investering van een collectief van 5 bedrijven.
Drie kleppen
De spuitplaats is overdekt en heeft de mogelijkheid om met drie verschillende kleppen de waterstromen te scheiden. Het gaat hier om het scheiden van water met resten van gewasbeschermingsmiddelen, om water met resten van oliën en vetten die niet in het milieu terecht mogen komen en als laatste regenwater. De waterresten met chemicaliën komen in een buffervat. Olie en vet komen in een bezinkput met een vetafscheider en het regenwater wordt direct afgevoerd naar de sloot.
Investering
Voor de investering is er gekozen voor een collectief omdat voor enkele bedrijven de investering te groot was. „Op deze manier is de investering ook meer rendabel.” Legt Jan van Rijn de keuze voor een collectief uit. „Daarbij komt dat het verkrijgen van een POP3 subsidie ook makkelijker werd.” In de ogen van Jan van Rijn was de investering onvermijdelijk, want hij denkt dat een dergelijke spuitplaats op termijn een verplichting wordt.
Bestaansrecht
Naast de verwachte verplichting denkt Van Rijn ook dat het belangrijk is om als landbouwers te laten zien dat ze de problemen serieus nemen en dat ze willen voldoen aan de Kader Richtlijn Water (KRW). Op deze manier denkt hij een voorschot te nemen om zijn bestaansrecht als akkerbouwer veilig te stellen.
Tekst: Co Schipper
Beeld: Ellen Meinen