Melkveehouder Wourbrugge wil snel uitbreiden naar 450 koeien

En ondanks al het gedoe rond de dreigende landelijke stikstofmaatregelen ziet Van Stralen het nog zonnig in, bleek vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daar behandelde de Raad van State de laatste bezwaren tegen de omgevingsvergunning van Van Stralen. Die maakt het hem mogelijk om op zijn bedrijfslocatie aan de A. de Graaflaan een grote nieuwe loopstal, andere bedrijfsgebouwen en een paar sleufsilo’s te bouwen. Eerder sneuvelde al eens een uitbreidingsplan bij de hoogste bestuursrechter, maar de melkveehouder denkt dat het nieuwe plan dit keer zeker de eindstreep haalt.
Na een aanpassing van het bestemmingsplan door de gemeente Kaag en Braassem lijkt de nieuwe vergunning daar nu naadloos in te passen, stelde ook rechter en staatsraad Jan-Joost van Gastel tijdens de zitting vast. Volgens de raadsvrouw van de buurman moet er nog wel degelijk aan de vergunning worden geschaafd. Zo zouden de bedrijfsgebouwen 60 tot 70 centimeter te hoog worden. Verder vreest de buurman een flinke toename van de overlast. Die maakte via een videoverbinding met het bestuursrechtscollege duidelijk dat hij vooral bezwaar heeft tegen de situering van de nieuwe stallen. Die komen dwars op de huidige bouwrichting te staan. Dat betekent dat de kopse kanten van de stallen straks richting de tuin en woning van de buurman komen te staan. Nu staan de stallen en gebouwen parallel aan de tuin van de buurman.
Stikstofperikelen
Melkveehouder Van Stralen zei dat de buurman wel erg laat met die kritiek komt. „Toen ik jaren geleden mijn uitbreidingsplan met de buurman besprak had hij geen enkel probleem met de situering van mijn bebouwing. Op basis daarvan heb ik jaren geleden van de provincie een Natura-2000 vergunning gekregen. Als ik de stallen nu weer moet draaien moet ik ook een nieuwe natuurvergunning aanvragen. En gezien de huidige stikstofperikelen krijg ik die waarschijnlijk niet meer,” aldus de veehouder. V
erder vreest de buurman veel verkeersoverlast op de smalle De Graaflaan. „Er zijn de afgelopen jaren bijna honderd woningen in de buurt bijgekomen. Die mensen waarvan veel gezinnen met jonge kinderen maken allemaal gebruik van de weg. Al die fietsers en wandelaars met kinderwagens gaan niet echt samen met vracht- en landbouwverkeer. Dat wordt dat veel te gevaarlijk. ” Volgens de gemeentewoordvoerster valt dat wel mee. „We gaan een nieuwe fiets en wandelbrug aanleggen tussen de nieuwe woonbuurt en de Vrouwgeestweg, waardoor wandelaars en fietsers niet over de De Graaflaan hoeven.”
Hoewel de Raad van State tijdens de rechtszaak heel veel vragen stelde lijkt de kans klein dat het uitbreidingsplan nog een keer van tafel gaat. Van Stralen wil zo snel mogelijk aan de slag als de hoogste bestuursrechter het sein op groen zet. Hij gaat er vooralsnog vanuit dat hij geen hinder van de komende stikstofregelingen krijgt, maar dat zal later blijken.
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel