Windmolens en zonne-energie in Zuid-Holland, hoe gaat het verder?

Programmanager duurzame energie Catrien van Dam geeft aan dat het beleid voor wind voor het grootste gedeelte hetzelfde blijft, maar er wel ruimte komt voor uitbreiding op bestaande locaties. Ook zal worden verkend wat er kan op boerenerven. Van Dam kreeg vooral de vraag gesteld waarom windmolens zelfs in Natura 2000 gebieden mogelijk zijn, en op welke bescherming omwonenden aanspraak kunnen maken als op boerenland dat 100 procent in eigendom is windmolens worden geplaatst.
Netproblemen met capaciteit
Het beleid voor zon is concreter uitgeschreven naar de uitvoering, aldus het Provinciebestuur. Daarbij is de zonneladder het uitgangspunt en het zogenaamde aanvalsplan ‘Zon op dak’ wordt geïntensiveerd. Wat betreft zonne-energie kreeg de Provincie vooral de vraag gesteld hoe het terugleveren van elektriciteit kan worden opgeschaald zonder dat er capaciteitsproblemen (blijven) bestaan op het electriciteitsnet.
Afwegen en kiezen
Uit de gesprekken met belangengroeperingen en burgers leidt de Provincie af dat er telkens belangenafwegingen een rol spelen want er is weinig weinig vrije ruimte. Dus moeten ze keuzes maken waar de ruimte voor wordt gebruikt: voor energie, natuur, wonen, mobiliteit of economie? Deelnemers aan de gesprekken noemden hoe belangrijk het is om de verschillende belangen integraal af te wegen bij besluiten.
Rol gemeente
Enerzijds noemden deelnemers dat de provincie hierin keuzes moet durven maken en een leidende rol moet innemen. Anderzijds dat de Provincie een verbindende rol heeft en ruimte moet laten aan de 7 verschillende Regionale Energie Strategieën die zijn opgesteld. Ook de ruimte die gelaten wordt aan de gemeentes om in samenspraak met inwoners eigen afwegingen te maken kwam nadrukkelijk naar voren.