Noord-Holland werkt al twee jaar aan stikstofreductie

De provincies moeten op 1 juli 2023 het plan om de richtgevend doelen te behalen af hebben. Provincie Noord-Holland heeft in 2021 al haar stikstofdoelen heeft vastgesteld, daarom is dit niet het begin van een geheel nieuw proces voor Noord-Holland.
Ruimte in plannen
Gedeputeerde Natuur Esther Rommel geeft aan dat de provincie al een tijdje bezig is met haar eigen doelen. „Al 2 jaar werken we in de 24 deelgebieden aan de afname van stikstofuitstoot- en neerslag. We hebben daarvoor intensief contact met onze boeren, industriële bedrijven en natuurorganisaties. We kijken nu hoe de doelen van het ministerie overeenkomen met onze doelen. Daarna onderzoeken we wat haalbaar is en hoeveel geld dat gaat kosten. De minister geeft richting, maar ik wil ook uitzoeken of en hoe dat concreet past in onze provincie. Ik begrijp dat die ruimte er is.”
Veranderingen
Gedeputeerde Ilse Zaal van Landbouw geeft aan dat de noodzaak om stikstof terug te dringen een grote impact heeft op heel veel sectoren. „Er moeten nog keuzes gemaakt worden en een concrete uitwerking ontbreekt nog. Maar het is duidelijk dat agrarische ondernemers staan voor een grote opgave. Net als het Rijk wil de provincie de land- en tuinbouw gericht ondersteunen om de noodzakelijke verandering door te maken en daar sterker uit te komen”, geeft Zaal aan.
Verder benadrukt ze dat de provincie Noord-Holland al bezig is met veranderingen. „Zo zetten wij al vol in op kringlooplandbouw. Ook richten wij ons, bijvoorbeeld bij de uitvoering van onze voedselvisie op de hele keten en niet op een enkele schakel. Er is al intensief contact met de boeren in Noord-Holland. En dat blijft zo. Wij willen de agrariërs ondersteunen zodat zij snel duidelijkheid krijgen over hun toekomstperspectief.”
Minder grip
De stikstofaanpak heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de woningbouw, landbouw en de verduurzaming van de industrie, geeft Rommel aan. „Door recente rechterlijke uitspraken over woningbouwprojecten komt onze woningbouwopgave in gevaar. Het ligt in Noord-Holland niet aan een gebrek aan locaties dat het moeilijk wordt om de ambitie van 100.000 woningen per jaar te halen, maar aan stikstofruimte. En door een andere rechterlijke uitspraak hebben we op die ruimte steeds minder grip”, aldus de gedeputeerde van Natuur.
Daarom doet de provincie nogmaals, de oproep aan het Rijk om intern salderen weer vergunningplichtig te maken. „Alleen dan houden we zicht op veranderende vergunningen en kunnen we ongebruikte stikstof in vergunningen weghalen”, benadrukt Rommel.
„Ook voor de verduurzaming van de industrie en landbouw is stikstofruimte nodig. Verder is er grote onduidelijkheid over de stikstofbron ammoniak uit zee. Noord-Holland heeft een lange kustlijn, waardoor deze stikstofbron veel effect heeft op onze gebiedsprocessen. We hadden de minister verzocht naar deze meetwijze te kijken. Daar hebben we geen gehoor op gekregen. Daarom zullen wij dit onderzoek samen met provincie Zuid-Holland uit laten voeren.”
Alternatief
Ook vragen gedeputeerden Rommel en Zaal het Rijk om minder te sturen op modellen, maar het mogelijk te maken naar de kwaliteit van de natuur te kijken. Volgens Rommel moet daar ook in Brussel het overleg over gevoerd worden, omdat daar het beleid over Natura 2000-natuurgebieden is gemaakt. Rommel: „Modellen zijn indicatoren, maar zeggen niets over de daadwerkelijke situatie van onze natuurgebieden. Onderzoek door deskundigen is, naast meten, misschien wel een beter alternatief.”
Tot slot benadrukt de gedeputeerde van Natuur dat ze de boeren in Noord-Holland niet weg wil hebben: „In Noord-Holland zijn er weinig intensieve veehouderijen. We bereiken al veel als onze boeren nog natuurinclusiever gaan werken. Daar is ons beleid en hun inzet ook op gericht. Dat doen we samen met onze boeren die ook heel belangrijk zijn voor het beheer van de Noord-Hollandse natuurgebieden.”
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Noord-Holland