Vrees voor muggenoverlast en ziektes vee door moerasproject Naardermeer

„Als meer mensen eerder hadden geweten dat het waterpeil van het Naardermeer een halve meter omhoog gaat, dan hadden hier vandaag bij de Raad van State vast wel meer bezwaarmakers gestaan,” zei een inwoonster van Naarden (NH) gisteren tijdens een rechtszaak in Den Haag.
Volgens Constance van Rooijen zijn er weinig bezwaren, omdat de publicatie van het provinciale inpassingsplan nauwelijks in kranten te vinden was. Hoe dan ook hebben drie omwonenden de publicatie wel gezien en zij stapten in beroep naar ’s lands hoogste bestuursrechter. Zij komen op tegen de plannen van de provincie Noord-Holland, het waterschap en Natuurmonumenten om een zogenoemde Natte Schil van 360 hectare om het Naardermeer aan te leggen. Door geleidelijk op voormalige agrarische gronden de waterstanden met een halve meter te verhogen in combinatie wat andere maatregelen willen de overheden en Natuurmonumenten de natuur in en rond het Naardermeer “robuuster” en vooral moerassiger maken. Dat trekt veel nieuwe vogels, dieren en planten aan, is de gedachte. Maar een diersoort waar de omwonenden bepaald niet op zitten te wachten is de mug, zo bleek in Den Haag.
Steekmuggen
Daar uitte Willy Verweij, die een melkveehouderij en kinderdagverblijf in Weesp heeft, fikse kritiek op de vernattingsplannen. Volgens haar zullen er daardoor veel meer steekmuggen komen die niet alleen het vee kunnen besmetten, maar ook haar kinderen met exotische muggensteekziektes zoals Nijl- en knokkelkoorts.
De projectleider van de Natte Schil en andere provinciewoordvoerders ontkenden dat de verhoging van de waterstanden in de schil rondom het Naardermeer tot onaanvaardbare muggenoverlast zal leiden. „We nemen juist tal van maatregelen om muggenhaarden te voorkomen. Muggenplagen ontstaan vooral als er veel ondiepe, stilstaande waterpoeltjes zijn. Die voorkomen wij door de poeltjes te verbinden met grotere wateroppervlakten van het Naardermeer. Dan blijven de poeltjes koeler en het water in beweging. De kans op muggen die Nijl- of knokkelkoorts overbrengen is bijna nul. Want dan gaat het om exotische muggen die eitjes leggen in stilstaand water in oude autobanden. Die komen niet in onze natuur voor,” aldus een deskundige van de provincie.
Willy Verweij vroeg toch om meer onderzoek naar de risico’s van muggen en de volksgezondheid omdat de provincie zich beroept op een oud muggenonderzoek uit 2012.
Hoefziekte
Twee grondbezitters aan de Naardense zijde van het meer vroegen ook meer garanties tegen de vernatting. Volgens Van Rooijen, wiens familie een oude boerderijwoning aan de Overscheenseweg heeft, is de kans groot dat ook weilanden en erfgronden die net buiten de natte schil liggen last krijgen van wateroverlast en schade aan gebouwen. Zij vroeg bij de Raad van State om meer maatregelen en strenger toezicht op de waterstanden en de effecten daarvan.
Bovendien vreest zij voor de gezondheid van de schapen van haar broer en het melkvee van de buren. „Mijn paard is al aan een hoefziekte overleden als indirect gevolg van de steeds drassiger wordende weilanden. Straks komt het water nog hoger en komt ons erf met woning en schuren ook in gevaar.”
De Raad van State gaat alle bezwaren nog eens goed tegen het licht houden en doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek