Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZuid-HollandMomentum uit Groene Hart moet voor herwaardering Nederlandse kaas zorgen

Momentum uit Groene Hart moet voor herwaardering Nederlandse kaas zorgen

Nederlandse kaas is wereldwijd bekend en beroemd, maar zelf weten we deze tegenwoordig minder te waarderen. Zo blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut. De consumptie van Nederlandse kazen in Nederland daalt al jaren gestaag. Om daar wat aan te doen creëerde Gastrovino de kaas Momentum: krachtige en smaakvol, gemaakt van volle weidemelk uit het Groene Hart.

Gastrovino heeft Momentum geïntroduceerd om een stevige herwaardering van de Hollandse kaas te bewerkstelligen. Woordvoerder Arjan Rosendaal daarover: „Het viel de ondernemers van Gastrovino op dat de Nederlandse kaas uit de keuken en van de boterham verdwijnt. Zonde, want kaas van Hollandse bodem is smaakvol, veelzijdig, van goede kwaliteit en ook nog eens lokaal. Daar mogen we best meer trots op zijn.”

Geheim recept

De Gastrovino Momentum wordt volgens geheim receptuur geproduceerd midden in het Groene Hart in Zuid-Holland. De kaas kent twee variaties met verschillende smaakprofielen: de 10 en de 48. De Momentum 10 wordt tien weken op vurenhouten planken gerijpt en is vol en romig van smaak. ‘De kaas combineert goed bij een droge, frisse en fruitige wijn’, aldus Gastrovino. Daartegenover staat de Momentum 48, die maar liefst 48 weken rijpt en tijdens het rijpingsproces 72 keer wordt gedraaid. Gastrovino opnieuw: ‘Dit resulteert in een pikante en krachtige smaak, die goed combineert met een volle, ronde en stevige wijn.’ „We wilden voor ieder smaakpalet een lekkere kaas ontwikkelen. Daar zijn we met Momentum 10 en 48 goed in geslaagd. Perfect voor op de borrelplank, naast de buitenlandse kazen en de anti pasti. Maar ook over een frisse salade of een pasta komt deze kaas goed tot haar recht”, aldus Rosendaal.

Over Gastrovino

Gastrovino, opgericht in 1932, telt 31 wijn- en delicatessenzaken verspreid over heel Nederland. Wijnen en delicatessen worden gezamenlijk geselecteerd en ingekocht. Daarnaast bieden de vestigingen van Gastrovino een assortiment van kaas- en vleeswaren, streekproducten, bonbons, noten- en zuidvruchten en plaatselijke delicatessen.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Gastrovino

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top