Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesInspelen op de veranderende markt

Masterclass helpt boeren in Foodvalley-regio

Inspelen op de veranderende markt

Deelnemer Jacob Haalstra speelt met zijn plan in op de toenemende vraag naar noten. (Archieffoto)
Deelnemer Jacob Haalstra speelt met zijn plan in op de toenemende vraag naar noten. (Archieffoto)
Een onderscheidend product van boerenerf direct op het bord van de consument. Of een dienst aanbieden aan andere partijen in de korte keten. Tijdens de slotbijeenkomst van de Masterclass 'Produceren in de Korte keten' hebben deelnemers hun zelf ontwikkelde bedrijfsplannen gepresenteerd. Melkveehoudster Annelieke Overgoor: „Ik leer mijn klanten steeds beter kennen.”

De Masterclass Produceren in de Korte Keten werd georganiseerd als onderdeel van Boer aan het Roer binnen de Regio Deal Foodvalley. De twaalf deelnemende ondernemers kregen persoonlijke begeleiding om hun unieke concept uit te werken in een bedrijfsplan. Aanwezig tijdens de slotbijeenkomst waren, naast de deelnemers en diverse geïnteresseerden, een vakjury bestaande uit Marcel Goossens (directeur WFC Experience), Mariken Fellinger (programmamanager Regio Deal Foodvalley), Marit Rietveld (Gemeente Ede) en Linette Mak (voedselmakelaar provincie Utrecht). Fellinger: „Er speelt veel in de landbouw in de regio, maar het is ontzettend inspirerend om te zien hoe ondernemers kansen in de veranderende markt pakken.”

Unieke concepten

Een mobiele kaasmakerij, notenteelt, Syrische kaas van Hollandse koeien, een voedselbos op een melkveebedrijf, verkoop van eigen vlees en melk, lokale groenteteelt met een sociale context: stuk voor stuk zelf bedachte concepten die de ondernemers presenteerden tijdens de slotbijeenkomst. Zo organiseert melkveehoudster Annelieke Overgoor workshops, plukdagen en proefmomenten op haar bedrijf. Jacob Haalstra is bezig met notenteelt. „Er is steeds meer vraag naar noten, maar de noten die we in Nederland consumeren zijn veelal geïmporteerd. Nederland heeft zelf echter een gunstig nat klimaat voor notenteelt, met een lagere footprint. Wij focussen ons op het telen van Nederlandse noten én het volledig verwaarden van het product in de korte keten. Zo heeft een notenboom functies voor de biodiversiteit en zelfs de schil kan je verwerken. De noot kan je natuurlijk eten maar ook verwerken, bijvoorbeeld tot walnotenolie.”

Netwerk betrekken

Tijdens de Masterclass kregen de ondernemers niet alleen kennis aangereikt, ze leerden ook van elkaar. Sommigen hielpen elkaar verder door onderling met elkaar samen te werken, signaleerde docent Jan Willem van der Schans: „Als ondernemer in de korte keten lijkt het soms zo dat je alles zelf moet kunnen, van teelt tot marketing en verkoop. Maar we komen erachter dat je vooral mensen om je heen moet verzamelen die stukjes expertise voor je kunnen invullen, door hen te betrekken in je bedrijf.”

Verdieping

De Masterclass is dit najaar verder gegaan met een zogeheten ‘Verdieping’. Deelnemende boeren krijgen hier persoonlijke begeleiding, maar ook beleidsmakers en erfbetreders kunnen het programma bijwonen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Boer aan het Roer.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: Boer aan het Roer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top