Carol in Kamerland - Boerenzakdoek

‘Caroline van der Plas niet naar Prinsjesdag’, zo gonsden de sociale media op 10 september en je had je inderdaad al afgemeld bij Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zo wil je een statement maken tegen het continu lekken van plannen door het demissionaire kabinet. „Keer op keer lekt het kabinet plannen naar de media, alleen maar omdat ze willen weten hoe de maatschappij ergens over denkt en hoe dat dan weer kan worden gebruikt. Dan steek je wat mij betreft een hele dikke middelvinger op naar de Tweede Kamer en daarmee naar de kiezer en het volk. Daar heb ik moeite mee. En dan ga ik daar niet opzitten en pootjes geven”, aldus jouw uitleg waarom jouw strohoed thuis aan de kapstok blijft hangen.
We begrepen het dus wel, jouw afmelding voor de gekke-hoedjes-aftrap van het nieuwe parlementaire jaar. Maar we waren ook een beetje verbaasd en nieuwsgierig. Zat hier meer achter? Plotseling toch koudwatervrees voor een publiek optreden? Nee, koudwatervrees kan het niet zijn want je hebt in menig mediazwembad met jouw authentieke persoonlijkheid bommetje gespeeld. En je liet je daarna ook niet van de wijs brengen als mensen na afloop kwamen zeuren dat je ze had natgespetterd; zoals toen met Maarten van Rossem in de tv-quiz De Slimste Mens. Met je optreden in de eerste aflevering van ‘Boerderij Van Dorst’ heb je nu definitief bewezen dat je een tv-personality bent. Samen met Martien Meiland beet je als BN’er en BBB’er de spits af in dit nieuwe NPO 3-programma.
Emo-babbel-programma
Strikt genomen is ‘Boerderij Van Dorst’ natuurlijk een buitengemeen onnozel programma en het is goedbeschouwd onbegrijpelijk dat 665.000 mensen op een mooie vakantiewarme zomeravond binnen zijn gaan zitten om naar de eerste aflevering te kijken. Maar dit emo-babbel-programma is wel nuttig als je wilt weten wat jou nu precies tot de Hilversumse mediaknuffel maakt. Natuurlijk; je praat makkelijk en ook in ‘Boerderij Van Dorst’ vergat je niet om een filosofische uitspraak te doen over een voor iedereen herkenbare dagelijksheid: „Dan lig je in bad en dan is dat lekker warm en gewoon, echt binnen 10 minuten is het koud.” Evenwel; je vindt het vooral heerlijk om zonder schaamte over je eigen schaduw heen te springen en dan zeg je over je gezinssituatie: „Ik heb twee kalfjes; ik ben geen vaars meer; ik ben een hele oude melkkoe.” Je bent geen opgeblazen persoonlijkheid en dat zou wel eens hét geheim achter je mediasucces kunnen zijn: „Weet je, mensen moeten het doen met mij, en ik ga niet anders worden, en als ze dat vervelend vinden nou dan stem je niet.” Je bent gewoon jezelf en dat maakt indruk tussen al die plastic super-ego’s.
Kortom: je wentelt je met zichtbaar plezier in het mediacircus zonder jezelf te verliezen of jezelf mooier voor te doen. ‘What you see is what you get.’ Van alle opsmuk gespeend; mooi dat dit ook naadloos past op onze landbouwsector en de gemiddelde plattelander. En je weet best dat je intussen een graag gezien mediakanon bent geworden en misschien dacht je ook wel dat je vanuit die rol het zwaarste en meest duidelijke statement kunt maken door voor ‘no-show’ te kiezen. Al kan het ook zo zijn dat je niet naar Prinsjesdag kwam omdat je gewoon een van je zoons hielp met verhuizen. Wellicht heb je nog even gedacht om toch naar de troonrede te komen luisteren toen Sigrid Kaag als minister van BuZa een door jou gesteunde motie van afkeuring aan haar broek kreeg en aftrad; haar vertrek betekent immers het droogvallen van een belangrijke bron van meewarige glimlachjes waarop ze ook jou regelmatig heeft getrakteerd.
Boerenzakdoek
Uiteindelijk schitter je door afwezigheid op die derde dinsdag van september. Maar ik weet zeker dat je nog meer indruk had gemaakt op Prinsjesdag 2021 als je onze voorleeskoning je strooien hoed had getoond. Of een hoedje met daarop een kringloopbiggetje. Of nog beter: jij – tussen alle ingebeelde en opgeblazen hoedjesgekheid – met een van alle opsmuk gespeende rode boerenzakdoek op je hoofd.
Tekst: Paul Jacobs
Beeld: Agrio