Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-HollandAlkmaar werkt aan een eigen kaas

Alkmaar werkt aan een eigen kaas

Ter illustratie
Ter illustratie
Een groep Alkmaarders werkt aan een eigen kaas voor de stad. De nieuwe kaas moet over een paar jaar op de markt zijn. Bij het project worden het onderwijs en bedrijven rondom Alkmaar (NH) betrokken.

Onder meer horeca, ondernemers en het KaasdragersGilde uit de 'Kaasstad' werken aan het product. Studenten van de opleidingen Voeding & Technologie en Voeding & Kwaliteit van het Clusius College in Alkmaar zijn betrokken bij het ontwerpen van de kaas. De kaas wordt gemaakt bij zelfkazer en melkveehouder Jan Uitenthuis in Middenbeemster, vervolgens wordt het gepekeld en opgeslagen bij Kaasmakerij Koopman in de Weere.

Prestatie

De Alkmaarders worden al voorbereid op het in de markt zetten van de kaas. „Ik zie regelmatig vrachtwagens rondrijden van transportbedrijf Schot waar groot op staat: ‘Alkmaar gaat kaas maken’ met het logo van Alkmaars Goud erbij. Ik ben heel trots dat ik daar, ook al is het maar een heel klein stukje, aan meegewerkt heb”, vertelt studente Tessa Nottelman op de website van GreenPort Noord Holland Noord. „Je voelt dat je een prestatie moet leveren. Elk klein verschil kan het eindproduct veranderen”, vertelt tweedejaars student Rim Broersen.

Alkmaar staat bekend als 'Kaasstad' vanwege de handel in kaas. 'Maar we zijn, gek genoeg, er nooit in geslaagd een ‘in eigen huis’ gemaakte kaas op de markt te brengen', schrijft Alkmaars Goud op de eigen website. 'Alkmaars Goud wordt straks gemaakt van melk afkomstig van een bijzondere mix van koeien zoals de Holsteiner en Blaarkopkoeien die grazen op zes omliggende polders; de Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe.'

Er loopt een crowdfundingsactie om de opstartfase te kunnen bekostigen.

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top