Boeren Krimpenerwaard uiten flinke kritiek op natuurplannen gemeente

Dat er in de Krimpenerwaard onteigend zal gaan worden, lijkt bijna onafwendbaar, nu de boeren uit die regio recentelijk bakzeil haalden met hun bezwaren tegen de plannen bij de Raad van State. De raad vond de natuurbelangen zwaarder wegen dan die van de landbouw. „Nu zit er dus weinig anders op dan te wachten tot we onteigend worden”, zegt Gert de Groot, melkveehouder in Gouderak.
Doorstart
Ooit streek zijn vader neer in de Krimpenerwaard en begon daar in 1966 een melkveebedrijf. Nu is Gert 62, en staat zijn zoon klaar om het bedrijf van ruim 50 hectare en 130 melkkoeien over te nemen. De Groot: „Het gaat dus niet alleen om mijn toekomst, maar ook om die van mijn zoon. Daarom wil ik een doorstart maken en over een aantal jaar mijn bedrijf op een andere plek in de regio voortzetten.”
De te ontwikkelen natuur zal onderdeel gaan uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland. Het netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden dat natuur en omringend agrarisch gebied beter met elkaar moet verbinden. „Maar natuur is niet het enige doel”, zegt De Groot. „Op de plek waar nu mijn boerderij staat, zullen in de toekomst vermoedelijk huizen gebouwd gaan worden. Op de naastliggende percelen is de bestemming daarvoor al gewijzigd. Zo zie je hoe onder het mom van natuur ook meteen extra bouwmogelijkheden worden gerealiseerd ten koste van gezonde boerenbedrijven.”
Zelf natuur beheren
Niet elke boer in de Krimpenerwaard is echter tegenstander. Andere boeren uit het gebied ondertekenden recent wel een contract om zelf natuur te gaan beheren op eigen grond. Zij worden zogenoemde natuurboeren. De Groot: „Dat was voor mij geen optie, aangezien ik midden in het kerngebied zit. Bij ons zal de landbouw helemaal moeten verdwijnen.”
Lees verder in het regionale agrarische vakblad Agraaf van aanstaande vrijdag 4 mei . Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.
Tekst: Oswin Schneeweisz
Beeld: Ellen Meinen