Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsPluimveeFotoserie: Van Meijeren uniek in eigen regio met verkoop van verse kip

Fotoserie: Van Meijeren uniek in eigen regio met verkoop van verse kip

„Je hebt eerst totaal geen idee waar je aan begint, omdat je de enige bent in Nederland die verse kip verkoopt. Voor hetzelfde geld was het niks geweest en hadden we amper iets verkocht”, zegt ondernemer Elsbeth van Meijeren. Sinds vorig jaar verkoopt ze samen met haar man Willem verse kip op hun eigen erf in Haastrecht (ZH). Daar hebben ze tot op heden nog geen seconde spijt van gehad.
Willem (32) en Elsbeth van Meijeren (30) runnen in Haastrecht (ZH), een plaats op zo’n twee kilometer afstand van Gouda, een bedrijf met 11.000 vleeskuikens die ze volgens het Tante Door-concept houden.
Willem (32) en Elsbeth van Meijeren (30) runnen in Haastrecht (ZH), een plaats op zo’n twee kilometer afstand van Gouda, een bedrijf met 11.000 vleeskuikens die ze volgens het Tante Door-concept houden.
Naast de vleeskuikens hebben ze ook 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee.
Naast de vleeskuikens hebben ze ook 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee.
De automaat staat sinds november op het erf bij de familie. Online en bij de automaat zelf heeft de klant keuze uit ruim twintig verse kipproducten van Tante Door. Van Meijeren is naar eigen weten de enige in Nederland die verse kip verkoopt.
De automaat staat sinds november op het erf bij de familie. Online en bij de automaat zelf heeft de klant keuze uit ruim twintig verse kipproducten van Tante Door. Van Meijeren is naar eigen weten de enige in Nederland die verse kip verkoopt.
In de schuur waar de automaat staat is ook informatie over het Tante Door-concept te vinden. De Tante Door-kip gaat rechtstreeks via de boer naar de uitsnijderij en vervolgens weer naar poeliers, restaurants, slagers en verkooppunten bij boeren.
In de schuur waar de automaat staat is ook informatie over het Tante Door-concept te vinden. De Tante Door-kip gaat rechtstreeks via de boer naar de uitsnijderij en vervolgens weer naar poeliers, restaurants, slagers en verkooppunten bij boeren.
Spijt hebben ze tot op de dag van vandaag nog steeds niet van de machine. Inmiddels is er 2.500 kilogram kip verkocht, naar schatting tussen de 10 en 15 procent van hun totale omzet (inclusief melkgeld).
Spijt hebben ze tot op de dag van vandaag nog steeds niet van de machine. Inmiddels is er 2.500 kilogram kip verkocht, naar schatting tussen de 10 en 15 procent van hun totale omzet (inclusief melkgeld).
Via zichtramen kunnen bezoekers kijken naar de 11.000 vleeskuikens in de stal die in 1995 is gebouwd door de opa en vader van Willem.
Via zichtramen kunnen bezoekers kijken naar de 11.000 vleeskuikens in de stal die in 1995 is gebouwd door de opa en vader van Willem.
Willem licht toe: „De kopers vragen soms of ze bij ons op het erf mogen komen kijken. Dat vinden wij allebei hartstikke leuk, want zo spreek je nog eens mensen. Via speciale zichtramen kunnen de mensen kijken naar de vleeskuikens. Ze lopen met een grote g
Willem licht toe: „De kopers vragen soms of ze bij ons op het erf mogen komen kijken. Dat vinden wij allebei hartstikke leuk, want zo spreek je nog eens mensen. Via speciale zichtramen kunnen de mensen kijken naar de vleeskuikens. Ze lopen met een grote glimlach weg en ze snappen het verhaal achter de kip die we verkopen. Ze vinden mooi wat je aan het doen bent. Dat geeft ons voldoening.”
Het stel stapte in 2019 over naar het Tante Door-Concept. Daarvoor hielden ze 20.000 reguliere vleeskuikens. „Het werkplezier bij ons was gewoon weg en de opbrengsten vielen tegen. We zijn toen gaan kijken naar wat anders. We wilden ook een verhaal te ver
Het stel stapte in 2019 over naar het Tante Door-Concept. Daarvoor hielden ze 20.000 reguliere vleeskuikens. „Het werkplezier bij ons was gewoon weg en de opbrengsten vielen tegen. We zijn toen gaan kijken naar wat anders. We wilden ook een verhaal te vertellen hebben achter ons product en dat hebben we nu met de Tante Door-vleeskuikens waarvan we het vlees ook weer zelf verkopen”, zegt Elsbeth.
Na de reguliere kuikens werden toen vier rondes maïskippen gehouden, maar dat was geen succes. „We hadden toen wat meer last van voetzoollaesies. Dat was de reden dat we daarmee gestopt zijn” duidt Willem.
Na de reguliere kuikens werden toen vier rondes maïskippen gehouden, maar dat was geen succes. „We hadden toen wat meer last van voetzoollaesies. Dat was de reden dat we daarmee gestopt zijn” duidt Willem.
In 2019 zijn ze vervolgens overgestapt naar het Tante Door-concept. Elsbeth: „We vinden dierenwelzijn belangrijk en keken na de maïskippen naar een concept wat bij ons paste. Bij toeval kwamen we Veldhoven Kipproducten tegen op een beurs en toen hebben vo
In 2019 zijn ze vervolgens overgestapt naar het Tante Door-concept. Elsbeth: „We vinden dierenwelzijn belangrijk en keken na de maïskippen naar een concept wat bij ons paste. Bij toeval kwamen we Veldhoven Kipproducten tegen op een beurs en toen hebben voor dit concept gekozen.”
De Tante Door-vleeskuikens zijn een trager groeiend ras (Ross Ranger) en hebben meer ruimte in de stal. Ze houden nu zo’n twaalf tot zeventien kuikens per vierkante meter. Voorheen waren dit er 20 tot 25 per vierkante meter.
De Tante Door-vleeskuikens zijn een trager groeiend ras (Ross Ranger) en hebben meer ruimte in de stal. Ze houden nu zo’n twaalf tot zeventien kuikens per vierkante meter. Voorheen waren dit er 20 tot 25 per vierkante meter.
Sinds 2019 hebben ze ook daglichtramen om aan het concept te kunnen voldoen.
Sinds 2019 hebben ze ook daglichtramen om aan het concept te kunnen voldoen.
Van de overstap naar Tante Door hebben ze tot op de vandaag nog geen spijt. „De opbrengsten zijn goed en het welzijn is echt verbeterd. Je ziet mooie sterke kippen in de stal lopen die geen last hebben van ziektes. Antibiotica gebruiken we ook niet en we
Van de overstap naar Tante Door hebben ze tot op de vandaag nog geen spijt. „De opbrengsten zijn goed en het welzijn is echt verbeterd. Je ziet mooie sterke kippen in de stal lopen die geen last hebben van ziektes. Antibiotica gebruiken we ook niet en we hebben bijna geen last van uitval”, legt Elsbeth uit.
Het korrelvoer komt van een vaste leverancier, net als dat de broederij en afnemer (Veldhoven Kipproducten) ook vast zijn. Willem: „Het is niet zo dat we niks te vertellen hebben. We hebben namelijk een Whatsappgroep waarmee we met andere collega Tante Do
Het korrelvoer komt van een vaste leverancier, net als dat de broederij en afnemer (Veldhoven Kipproducten) ook vast zijn. Willem: „Het is niet zo dat we niks te vertellen hebben. We hebben namelijk een Whatsappgroep waarmee we met andere collega Tante Door-vleeskuikenhouders en ketenpartners zoals de broederij, slachterij en uitsnijderij communiceren. Zo kunnen we elkaar op de hoogte houden van dingen waar we tegenaan lopen en zo leren we weer van elkaar. We delen ook elke week de gewichten van de kuikens zodat je ook een referentie aan andere vleeskuikenhouders hebt.”
De kuikens komen aan bij een temperatuur van 34 graden. Naar mate de dieren ouder worden zakt de temperatuur. Na zeven weken is de temperatuur dan rond de 20 graden.
De kuikens komen aan bij een temperatuur van 34 graden. Naar mate de dieren ouder worden zakt de temperatuur. Na zeven weken is de temperatuur dan rond de 20 graden.
De zorg dat kuikens niet groeien is er niet. „We moeten de kuikens afleveren op een optimaal gewicht. Daar moet je ook niet teveel van afwijken. Bij ons groeien ze te hard en daarom houden we het soms wat langer donker zodat de kuikens wat minder eten”, a
De zorg dat kuikens niet groeien is er niet. „We moeten de kuikens afleveren op een optimaal gewicht. Daar moet je ook niet teveel van afwijken. Bij ons groeien ze te hard en daarom houden we het soms wat langer donker zodat de kuikens wat minder eten”, aldus Elsbeth.
Sinds kort zitten er ook zitstokken als afleidingsmateriaal in de stal.
Sinds kort zitten er ook zitstokken als afleidingsmateriaal in de stal.
Één keer in de zeven weken liggen hun eigen Tante Door-vleeskuikens als verse kip in de automaat. Daarmee zijn ze uniek in Nederland. „De verkoop loopt vanaf dag één al super, dat hadden we van tevoren niet verwacht”, zegt Willem. „We krijgen veel nieuwe
Één keer in de zeven weken liggen hun eigen Tante Door-vleeskuikens als verse kip in de automaat. Daarmee zijn ze uniek in Nederland. „De verkoop loopt vanaf dag één al super, dat hadden we van tevoren niet verwacht”, zegt Willem. „We krijgen veel nieuwe bezoekers en mensen die vaker terugkomen. Soms rijden ze daar wel meer dan een uur voor. Dat is toch mooi?”

Lees het hele ondernemersverhaal in de regiokrant Agraaf, dat eind april op de deurmat is gevallen. Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top