Fotoserie: Eerste resultaten Klei in veen Krimpenerwaard lijken positief

In de pilot van Proeftuin Trots op de Krimpenerwaard wordt onderzocht of het inbrengen van klei in veengrond een remmend effect heeft op organische stof in veen en daarmee op bodemdaling en CO2-uitstoot. De eerste resultaten van het project lijken positief.
Meten: wat doet de klei?
Samen met de vier boeren is bekeken welke percelen voor kleitoepassing geschikt zijn en zijn metingen gedaan om de beginsituatie zonder klei vast te leggen, zegt onderzoeker Maaike van Agtmaal van het Louis Bolk Instituut (LBI). „Op het perceel wordt de helft met klei behandeld en de andere helft niet, om te kunnen meten wat de klei doet.”
Geschikte kleisoorten
In het laboratorium zijn acht kleisoorten gescreend op hun potentie om veenafbraak af te remmen. De geteste kleisoorten waren rivier- en zeeklei uit verschillende grondlagen, afkomstig van civiele projecten, baggerwerkzaamheden en afgraving van uiterwaarden. Het effect van klei-inmenging op veenafbraak is onder gecontroleerde omstandigheden in het lab getest.
Het effect bleek veel sterker dan vooraf werd gedacht: zeven van de acht kleisoorten remmen de veenafbraak met wel 15 tot 60 procent, zegt Van Agtmaal. Het effect treedt niet onmiddellijk op: bij de meeste geteste kleisoorten duurde het 5 tot 12 maanden voordat de eerste effecten meetbaar waren.
Verschil in effectiviteit
Ook blijkt niet elke kleisoort even effectief te zijn in het remmen van veenafbraak. Klei afkomstig uit diepere bodemlagen lijken het meest effectief te zijn en geven 35 tot 55 procent minder CO2 uitstoot. Baggerslib met weinig lutum en veenbagger met een hoog organisch stofgehalte hebben minder effect en remmen met ongeveer 15 tot 20 procent. Klei uit de teeltlaag van een uiterwaardegebied geeft geen remmend effect op de veenafbraak.
Lees het hele artikel over het project ‘Klei in veen’ in Agraaf van aanstaande vrijdag.