logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Provincies
  • Politiek
  • Waterschappen
  • Melkvee
  • Akkerbouw
  • Varkens
  • Pluimvee
  • Opinie
Close submenu (Provincies)Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVarkensFotoserie: Varkenshouder Herry Kok start zoektocht naar nieuw concept

Fotoserie: Varkenshouder Herry Kok start zoektocht naar nieuw concept

V.l.n.r.: Zoon Lorenzo, vrouw Bertha en Herry Kok in de dragende zeugenstal.
V.l.n.r.: Zoon Lorenzo, vrouw Bertha en Herry Kok in de dragende zeugenstal.
Herry Kok (51) uit Stoutenburg-Noord (UT), dat op de grens met provincie Gelderland ligt, bouwt een nieuwe stal voor 1.080 vleesvarkens. Via welk concept hij de afzet wil doen, weet hij nog niet precies. De ondernemer is op zoek naar een concept waarmee hij de komende jaren toegevoegde waarde kan leveren. „Ik wil echt kunnen zeggen dat mijn varkens smakelijker zijn dan het gangbare stukje vlees dat in de supermarkt ligt." Daarnaast wil hij binnen twee jaar de ziektedruk op zijn bedrijf verlagen en technisch beter draaien.
Herry Kok (51) uit Stoutenburg-Noord (UT) bouwt een stal voor 1.080 vleesvarkens. Via welk concept hij  de afzet wil doen, weet hij nog niet precies. De ondernemer is op zoek naar een concept waarmee hij de komende jaren toegevoegde waarde kan leveren.
Herry Kok (51) uit Stoutenburg-Noord (UT) bouwt een stal voor 1.080 vleesvarkens. Via welk concept hij de afzet wil doen, weet hij nog niet precies. De ondernemer is op zoek naar een concept waarmee hij de komende jaren toegevoegde waarde kan leveren.
Kok insemineert de TN70-zeugen met sperma van de TN Tybor-eindbeer (Tempo x Pietrain). „De biggen zijn robuust en vitaal", vertelt  de varkenshouder.
Kok insemineert de TN70-zeugen met sperma van de TN Tybor-eindbeer (Tempo x Pietrain). „De biggen zijn robuust en vitaal", vertelt de varkenshouder.
Hiervoor werden de zeugen met de PIC 408 en 410-eindberen geïnsemineerd. „Maar toen had ik veel last van staartbijters. Daar wilde ik vanaf. Daarom ben ik naar de Tybor overgestapt", legt Kok uit.
Hiervoor werden de zeugen met de PIC 408 en 410-eindberen geïnsemineerd. „Maar toen had ik veel last van staartbijters. Daar wilde ik vanaf. Daarom ben ik naar de Tybor overgestapt", legt Kok uit.
In de kraamstal maakt het bedrijf gebruik van beweegbare vloeren.
In de kraamstal maakt het bedrijf gebruik van beweegbare vloeren.
Gemiddeld heeft het bedrijf tussen de 17 en de 19 levendgeboren biggen per worp.
Gemiddeld heeft het bedrijf tussen de 17 en de 19 levendgeboren biggen per worp.
Kok heeft de laatste maanden zo’n tien procent uitval in de kraamstal. Dat getal wil hij de komende jaren omlaag brengen. „Aandacht geeft resultaat merk ik. Maar het kan wel een stukje beter", duidt de ondernemer.
Kok heeft de laatste maanden zo’n tien procent uitval in de kraamstal. Dat getal wil hij de komende jaren omlaag brengen. „Aandacht geeft resultaat merk ik. Maar het kan wel een stukje beter", duidt de ondernemer.
In de kraamstal voeren ze melk via cups en prestarter bij voor de biggen. Melk voeren ze tot dag 14 bij en prestarter vanaf dag 5 tot een week voor het spenen. Dan gaan de biggen over op speenvoer.
In de kraamstal voeren ze melk via cups en prestarter bij voor de biggen. Melk voeren ze tot dag 14 bij en prestarter vanaf dag 5 tot een week voor het spenen. Dan gaan de biggen over op speenvoer.
Het gemiddelde speengewicht op 28 dagen is zo’n 7 kilo bij het bedrijf.
Het gemiddelde speengewicht op 28 dagen is zo’n 7 kilo bij het bedrijf.
Gemiddeld speent Kok zo’n 31 biggen per zeug per jaar. Hij levert er uiteindelijk 29,5 af aan de handelaar. „Het zou mooi zijn als getal 1,5 omhooggaat.”
Gemiddeld speent Kok zo’n 31 biggen per zeug per jaar. Hij levert er uiteindelijk 29,5 af aan de handelaar. „Het zou mooi zijn als getal 1,5 omhooggaat.”
De zeugen en beren worden na het spenen in gescheiden hokken gehouden volgens het basisconcept bij KDV.
De zeugen en beren worden na het spenen in gescheiden hokken gehouden volgens het basisconcept bij KDV.
Kok heeft weinig last van hokbevuiling. „De biggen leren zich aan dat ze op de roosters hun behoefte doen.”
Kok heeft weinig last van hokbevuiling. „De biggen leren zich aan dat ze op de roosters hun behoefte doen.”
De vleesvarkens groeien gemiddeld zo’n 860 gram per dag. De komende jaren wil hij werken naar een groei van minimaal 900 gram.
De vleesvarkens groeien gemiddeld zo’n 860 gram per dag. De komende jaren wil hij werken naar een groei van minimaal 900 gram.
Kok wil de ziektedruk ook omlaag hebben. Zo heeft hij op het bedrijf last van varkens met streptokokken en E-coli. „Het stalklimaat is bij ons wel een dingetje. „Nu is het pas koud geweest en als het warmer wordt krijgen ze longontsteking. Het stalklimaat
Kok wil de ziektedruk ook omlaag hebben. Zo heeft hij op het bedrijf last van varkens met streptokokken en E-coli. „Het stalklimaat is bij ons wel een dingetje. „Nu is het pas koud geweest en als het warmer wordt krijgen ze longontsteking. Het stalklimaat blijft een dilemma voor ons. Ook tijdens hete zomers is het stalklimaat een uitdaging. Ik koel de lucht wel door middel van verneveling, maar het werkt niet voldoende. Het is periodes dat het dan weer te vochtig is in de stal. Ik ben aan het kijken hoe ik dit kan verbeteren.”
De laatste twee jaar heeft Kok te maken met PIA in de chronische vorm, met name onder zijn vleesvarkens. Hij voert zijn vleesvarkens daarom extra darmstimulans, maar dat bleek niet te helpen.  „De kosten voor de darmstimulans zijn net zo duur als de entst
De laatste twee jaar heeft Kok te maken met PIA in de chronische vorm, met name onder zijn vleesvarkens. Hij voert zijn vleesvarkens daarom extra darmstimulans, maar dat bleek niet te helpen. „De kosten voor de darmstimulans zijn net zo duur als de entstof. We zijn daarom in januari begonnen met PIA-entingen.”
De vinger op de zere plek leggen kan de ervaren varkenshouder nog niet. „Ik denk dat het met de luchtkwaliteit in de stal te maken heeft, maar dit zijn we nog aan het onderzoeken.”
De vinger op de zere plek leggen kan de ervaren varkenshouder nog niet. „Ik denk dat het met de luchtkwaliteit in de stal te maken heeft, maar dit zijn we nog aan het onderzoeken.”
Ondertussen wordt er door Bouwbedrijf Th. vd. Linden hard gewerkt aan de nieuwe stal voor 1.080 vleesvarkens, verdeeld over zes afdelingen. Deze wordt gebouwd op vijf kilometer afstand van zijn ‘thuisbedrijf’. Op de plek stond een oude stal voor 200 vlees
Ondertussen wordt er door Bouwbedrijf Th. vd. Linden hard gewerkt aan de nieuwe stal voor 1.080 vleesvarkens, verdeeld over zes afdelingen. Deze wordt gebouwd op vijf kilometer afstand van zijn ‘thuisbedrijf’. Op de plek stond een oude stal voor 200 vleesvarkens die afgeschreven was.
In de motivatie voor de nieuwe stal is Kok duidelijk. Naast de mogelijkheid voor hem om naar een concept over te stappen, is de oudste zoon van hem een reden om de stal te bouwen. „Mijn vader zei altijd: goh, dat je nog boer wordt. Nu denk ik dat ook wele
In de motivatie voor de nieuwe stal is Kok duidelijk. Naast de mogelijkheid voor hem om naar een concept over te stappen, is de oudste zoon van hem een reden om de stal te bouwen. „Mijn vader zei altijd: goh, dat je nog boer wordt. Nu denk ik dat ook weleens voor mijn zoon. Maar ik gun het hem van harte. Dat mijn zoon het bedrijf wil overnemen, geeft mij arbeidsvreugde en stimulans. Als hij dat niet wilde, had ik ook geen nieuwe stal gebouwd. De nieuwe schuur maakt het ook makkelijker om in een concept te stappen, omdat dat nu ook financieel rendabel is.”
Hoewel het basisconcept (gangbare houderij) wel bevalt, wil Kok meer. „Ik wil graag in een concept stappen waar het vlees echt een andere dimensie en smaakbeleving heeft. Ik wil echt kunnen zeggen dat mijn varkens smakelijker dan een stukje gangbaar of Be
Hoewel het basisconcept (gangbare houderij) wel bevalt, wil Kok meer. „Ik wil graag in een concept stappen waar het vlees echt een andere dimensie en smaakbeleving heeft. Ik wil echt kunnen zeggen dat mijn varkens smakelijker dan een stukje gangbaar of Beter Leven vlees dat in de supermarkt ligt. Het moet een toegevoegde waarde hebben. Daarvoor ben ik op zoek naar een geschikt concept dat aan mijn wens voldoet. Maar ik heb nog niets op het oog”, verklaart Kok.
In zijn stal heeft Kok speciale aluminium panelen hangen die daglicht doorlaten in de verschillende afdelingen.
In zijn stal heeft Kok speciale aluminium panelen hangen die daglicht doorlaten in de verschillende afdelingen.
Kok heeft nog geen concept op het oog. Hij is een bedachtzame ondernemer en de keuze voor een nieuw concept is geen impulsbeslissing voor hem. En bewust ondernemerschap speelt ook nu weer in rol in al zijn beslissingen. „Bijna alle concepten zijn voer- en
Kok heeft nog geen concept op het oog. Hij is een bedachtzame ondernemer en de keuze voor een nieuw concept is geen impulsbeslissing voor hem. En bewust ondernemerschap speelt ook nu weer in rol in al zijn beslissingen. „Bijna alle concepten zijn voer- en slachterijgebonden. De regie ligt daardoor bij een ander. Eigenlijk ben je een beetje een werknemer en dat is voor mij best wel een omslagpunt. Ik heb nu bij KDV nog de vrijheid om zelf mijn dierenarts en fokker te kiezen. Als ik overstap op een concept, moet ik partijen loslaten waar ik jaren mee heb samengewerkt. Ik wil niet zeggen dat je er bij een concept slechter van wordt. Maar het is een hobbel voor mij.”
De financiën bij Kok wegen ook mee bij de keuze van een concept. „Ik vind dan ook dat er financieel echt meer tegenover mag staan dan alleen een basisprijs. Als ik zie aan welke eisen ik nu al moet voldoen en hoeveel energie ik in mijn bedrijf stop, vind
De financiën bij Kok wegen ook mee bij de keuze van een concept. „Ik vind dan ook dat er financieel echt meer tegenover mag staan dan alleen een basisprijs. Als ik zie aan welke eisen ik nu al moet voldoen en hoeveel energie ik in mijn bedrijf stop, vind ik dat we te weinig krijgen als varkenshouders. Bij een concept mag de vergoeding meer zijn. Ik vergelijk mijn saldo ook weleens met Beter Leven varkenshouders. Maar het is niet zo dat wij met een gangbaar bedrijf veel slechter af zijn.”

Herry Kok (51) is getrouwd en woont met zijn vrouw, twee zoons van 24 en 21 en dochter van 23 in Stoutenburg-Noord (UT). Daar hebben ze een gesloten varkensbedrijf met 300 zeugen en 2.400 vleesvarkens. In Achterveld (GL), vijf kilometer verderop, bouwen ze een nieuwe stal voor 1.080 vleesvarkens. Daarnaast hebben ze ook nog 12 hectare aan grasland, waarvan hij de opbrengst verkoopt aan melkveehouders in de regio. De vrouw van Herry werkt fulltime mee in het bedrijf. Ook zijn oudste zoon Lorenzo, de potentiële opvolger, werkt twee dagen mee. Herry is naast varkenshouder ook bestuurder in de regio west bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en lid van de Raad van Commissarissen bij AgruniekRijnvallei.

Lees het hele ondernemersverhaal van Herry Kok in de regiokrant Agraaf die op zaterdag 27 februari op de deurmat is gevallen. Ook staat het verhaal in de komende editie van Vee en Gewas, die op 13 maart verschijnt. Klik hier om een gratis proefnummer voor de krant aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pigbusiness.nl logo
Lees alles over de varkenshouderij onderwerpen markt, diergezondheid, voeding, mest, huisvesting op Pigbusiness.nl
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    Top