logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Provincies
  • Politiek
  • Waterschappen
  • Melkvee
  • Akkerbouw
  • Varkens
  • Pluimvee
  • Opinie
Close submenu (Provincies)Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsAkkerbouwJelle Knibbe verkoopt spruiten aan de stronk bij Haagse supermarkt

Jelle Knibbe verkoopt spruiten aan de stronk bij Haagse supermarkt

spruiten aan de stronk in de supermarkt
De spruiten aan de stronk in de Plus: „Ik zie het als een kans om de consument iets bij te leren.” Beeld: Jelle Knibbe
Haagse consumenten kunnen sinds afgelopen zaterdag bij een vestiging van de Plus-supermarkt spruiten aan de stronk kopen. Het is een experiment van akkerbouwer en spruitenkweker Jelle Knibbe uit Hazerswoude-Dorp (ZH).

Jelle, die samen met zijn ouders in vof het akkerbouw- en spruitenbedrijf runt, werd benaderd door een bureau dat zich richt op innovatieve verpakkingen en handel. „Of wij mee wilden werken aan een proef met de verkoop van spruiten aan de stronk”, vertelt de jonge ondernemer. Daar zei hij geen nee tegen. „Het is een mooie manier om dichterbij de consument te komen en te laten zien hoe spruiten groeien.” Want de stadse consument staat ver af van de teelt van groenten, merkte hij direct bij de lancering afgelopen zaterdag. „Toen ik de spruiten in de schappen legde, gaven de meeste mensen aan dat ze geen idee hadden hoe de teelt in elkaar zit.”

Om dat gevoel van ‘dichtbij’ te vergroten, worden de stronken verkocht onder de noemer ‘Jelles spruiten’. Normaal gesproken gaan zijn spruiten anoniem als bulkproduct via de handel weg, waarna ze, geplukt en wel, in een zakje via de supermarkt worden verkocht. „De Plus wil naar meer lokaal geteeld product. Onze spruiten krijgen hiermee min of meer een gezicht.” Bijkomend voordeel van deze manier van afzetten is dat de spruiten langer vers blijven. „Als ze geplukt het bedrijf verlaten, duurt het nog zo’n dag of drie, vier voor ze in de schappen liggen.“

Lees verder onder de foto

Het experiment vergt wel meer handwerk. „Het ontbladeren en op maat snijden moet allemaal handmatig gebeuren. Normaal heb ik de helft minder handwerk.” Of die kosten allemaal worden vergoed, is afwachten. „Ik heb geen idee wat het me gaat opleveren. Er moet eerst maar eens echt vraag naar komen, dan ga ik het verder uitdenken.” De verkoopprijs in de winkel ligt op € 1,99 per stronk. „Je moet een prijs noemen, daar heb ik geen berekening op losgelaten.”

Het is vooral leuk om dit te proberen, vindt de jonge akkerbouwer. „Ik zie het als een kans om de consument iets bij te leren.”

Onder het motto van, je probeert weleens wat in de Plus in Den Haag vanaf vandaag! Spruiten aan de stam pic.twitter.com/sMyOHB9H8z

— Jelle Knibbe (@Jelle_knibbe) 30 januari 2021
X (Twitter) toestemming
Het bekijken van deze inhoud kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van dit onderdeel. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    Top