Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesKaas gemaakt van vers hooi uit een CO2-neutrale hooischuur

Kaas gemaakt van vers hooi uit een CO2-neutrale hooischuur

Aleid Blitterswijk bij het verse gras voor de koeien.
Aleid Blitterswijk bij het verse gras voor de koeien.
De koeien van Aleid Blitterswijk uit Werkhoven (UT) krijgen hun gras uitsluitend vers of gedroogd. Dat drogen doet Blitterswijk in een CO2-neutrale hooischuur. Sinds kort wordt van de melk van Blitterswijks koeien de nieuwe kaassoort ‘Uut Hooi’ gemaakt.

„De melk die de koeien produceren is niet alleen lekker, maar ook gezond. De melk op basis van veel vers gras en hooi is rijk aan een gebalanceerde mix van CLA (gezond vet) en omega-3 en -6 vetzuren. Volgens onderzoek worden daar aan allerlei positieve effecten op de gezondheid toegeschreven. Bovendien blijft de koe door haar natuurlijke dieet zelf ook gezonder”, aldus Wim de Hoop van Kennis Center voor Groene Groei. Hij heeft samen met Blitterswijk, veevoerspecialist Henri van Ittersum en Cees Verburg van De Groot-Verburg kaashandel het project van de COS-neutrale hooischuur aangepakt.

Vanaf september is de kaassoort ‘Uut Hooi’ van melk van Blitterswijks koeien verkrijgbaar bij een aantal kaasspeciaalzaken en boerderijwinkels. “Dit verhaal klopt en daarom willen we deze kaas breed in de markt zetten”, aldus Cees Verburg van De Groot – Verburg kaashandel.

60 graden celsius

Dankzij samenwerking met de projectgroep en subsidie van provincie Utrecht heeft Blitterswijk de hooischuur kunnen bouwen die volledig CO2-neutraal is. De zonnewarmte op dakpanelen warmt de lucht onder het dak en in de wanden op waarna het door het hooi geblazen wordt. „Zo krijg je als het ware zongedroogd hooi. De lucht heeft soms wel een temperatuur van 60 graden celsius,” vertelt De Hoop. Voor zover bekend is de boerderij van Blitterswijk de eerste in Nederland die deze techniek toepast.

Tekst: Sandra Wilgenhof

Beeld: Aleid Blitterswijk

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top