Schieland en Krimpenerwaard: voorjaar droog begonnen, beregenen onder voorwaarden
Uit de Keur van Schieland en Krimpenerwaard blijkt dat er geen watervergunning nodig als er uit een hoofdwatergang of boezemwatergang maximaal 100 m3 per uur wordt onttrokken. Datzelfde geldt voor overige watergangen wanneer daar maximaal 50 m3 per uur uit wordt onttrokken. Verder geldt dat er door de activiteit geen watertekort mag ontstaan en de water toe- en afvoer mag niet worden belemmerd. Indien er sprake is van een calamiteit, moet de activiteit direct worden beëindigd, zo staat in de Keur. Deze voorwaarden gelden dus niet voor de eerder genoemde plassen, daar mag helemaal geen water uit worden onttrokken.
Het voorjaar is volgens het hoogheemraadschap droog van start gegaan. ‘Het heeft sinds maart niet of nauwelijks meer geregend in Nederland’, stelt het hoogheemraadschap wiens werkgebied globaal tussen Rotterdam, Schoonhoven en Zoetermeer (ZH) ligt. Er wordt daarom rivierwater ingelaten om de waterstanden in het beheersgebied op peil te houden.
Hollandse Delta
Waterschap Hollandse Delta, actief op de Zuid-Hollandse eilanden, roept boeren op die willen beregenen dit minimaal 24 uur van te voren te melden. Dit zodat de peilbeheerders van het waterschap ervoor kunnen zorgen dat er voldoende water in de sloten staat. Volgens het waterschap doen de meeste boeren melding van wanneer zij willen gaan beregenen. Hollandse Delta vraagt ook boeren om onderling af te stemmen wie wanneer beregent. ‘Tegelijk met meerdere boeren water uit één sloot halen, dat gaat niet’, aldus het waterschap.
Ook bij Hollandse Delta gelden er voorwaarden voor het beregenen met oppervlaktewater. Zo is er voor onttrekkingen van minder dan 20 m3 per uur geen meldplicht of vergunning noodzakelijk. Onttrekkingen van 20 tot 300 m3 per uur moeten uiterlijk 24 uur voor aanvang gemeld worden. Voor onttrekkingen van meer dan 300 m3 per uur is een vergunning nodig.
Beeld: Ellen Meinen