Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMelkveeProductieproces CONO Kaasmakers volledig klimaatneutraal

Productieproces CONO Kaasmakers volledig klimaatneutraal

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie
CONO Kaasmakers is door Climate Neutral Group als eerste zuivelorganisatie van Nederland klimaatneutraal gecertificeerd. Daarvoor wordt onder meer melkwater zoveel mogelijk hergebruikt en bij de aangesloten leden melkveehouders duurzaam opgewekte stroom afgenomen.

Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij zijn zoveel mogelijk duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt, schrijft de Kaasmakerij in een persbericht. Daarnaast is veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie. Hiermee kunnen zowel het gebouw als een aantal installaties worden gekoeld. Ook de centrifuges zijn duurzaam ontwikkeld. „De melk die hier rechtstreeks vanuit de boerderijen binnenkomt, moet eerst worden ontroomd. Dat gebeurt in zogeheten centrifuges. Die werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden”, zegt algemeen directeur Wim Betten.

Hergebruik van energie

Bij het kaasmaken is veel water en energie nodig. CONO Kaasmakers heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in het hergebruiken hiervan. Om de koude melk te verwerken is bijvoorbeeld warmte nodig. De uit het proces ontstane wei is warm en moet juist weer afgekoeld worden. „We laten deze twee producten nu via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen. Zo warmt de melk op en koelt de wei af”, zegt Betten. Het restwater dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.

Groene energie van eigen boeren

Bijna 30 procent van de bij CONO aangesloten melkveebedrijven wekt zelf groene stroom op, via zonnepanelen en windmolens. „We kopen deze duurzaam opgewekte stroom in en stimuleren daarmee de energietransitie binnen onze sector. Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen”, aldus Betten.

CO2-compensatie

Dankzij al deze maatregelen mag CONO Kaasmakers zich nu een echt groene kaasmakerij noemen. Om de laatste nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet het bedrijf CO2-compensatie in. Dat gebeurt via klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. Betten: „We doen dat nu onder andere met een bosbehoud-project in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.”

Niet tornen aan tradities

Sommige zaken binnen de kaasmakerij veranderen niet, vertelt Betten. „We blijven trouw aan tradities, zoals het handmatig roeren van de wrongel en natuurlijke rijping. Maar daarnaast worden de meest moderne duurzame technieken toegepast om zo energiezuinig mogelijk te produceren.”

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: CONO Kaasmakers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top