PvdA Utrecht: financiële steun voor boeren die verduurzamen
Zo wil de partij dat de provincie boeren die willen omschakelen naar circulaire, natuur-inclusieve of kringloop landbouw helpt met advies en financieel ondersteunt in samenwerking met de banken.
Bedrijven die vlakbij natuurgebieden liggen of waarvan de bodem minder geschikt is voor intensieve landbouw moeten vrijwillig worden uitgekocht zodat deze grond terug kan worden gegeven aan de natuur.
PvdA Utrecht heeft haar plannen in het discussiestuk ‘Voedselplan Provincie Utrecht’ uitgewerkt. In de openbare commissie Ruimte Groen en Water van Provinciale Staten Utrecht op 8 januari om 9.30 uur wordt dit onderwerp besproken.
Financiering
De financiering van bovenstaande plannen kan volgens Statenlid Wilma de Boer-Leijsma deels gevonden worden in lopend beleid en begroting, klimaatgelden via het Rijk en financiering door de banken.
„Het is tijd voor een nieuwe fase. De boer van de toekomst als onderdeel van het landschap, tussen en niet in plaats van de natuur. Betaalbaar, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel en een fatsoenlijk inkomen voor de boeren, dat is wat we willen.”
City Deal Voedsel
In het plan staat ook dat de PvdA wil dat de provincie ruimhartig omgaat met boeren die het initiatief nemen een deel van hun land beschikbaar te stellen voor zonne- of windenergiewinning. Een ander voorstel is dat als de provincie in een streek bijvoorbeeld iets specifieks wil, kan daar geld voor op tafel gelegd worden, onder voorwaarde dat de boeren en de keten (verwerkers) ook hun bijdrage leveren. De provincie moet soepel omgaan met vergunningen voor boeren die ook rechtstreeks aan de consument willen verkopen en de PvdA vindt het wenselijk dat de provincie aansluit bij de City Deal Voedsel, waarbij 12 Nederlandse steden, 3 ministeries en de provincie Gelderland de handen ineen geslagen hebben om lokaal voedselbeleid te versterken en zo bij te dragen aan de voedseltransitie.
Utrecht als pilot
Volgens de Utrechtse PvdA is het huidige landbouwbeleid failliet en kent het alleen nog maar verliezers: de boeren, de omwonenden, de natuur, het milieu en het klimaat. De grond raakt uitgeput en dieren zijn omgevormd tot productie-eenheden. De opbrengsten van de producten zijn te laag.
Het stikstof-probleem en het Klimaatakkoord maken de noodzaak hiertoe alleen nog maar urgenter. In de provincie Utrecht zijn niet veel megastallen en door de overzichtelijkheid van deze provincie, kan Utrecht als pilot dienen voor het hele land. De afstand tussen stad en platteland is hier relatief klein, waardoor korte ketens sneller te organiseren zijn” aldus De Boer-Leijsma.
De hele sector moet worden verduurzaamd en dat kan alleen met steun van de overheid, vindt de partij. „We willen goed, gezond en betaalbaar voedsel uit een sector die produceert zonder de natuur te schaden, geen dierziekten verspreid, de stikstofuitstoot vermindert en dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft. Daarnaast hoort de boer een faire prijs voor zijn product te krijgen.”