Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMelkveeTraditionele BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 van de plank

Traditionele BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 van de plank

Beeld: Robert Steenbergen
De eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas van 2019 is gepresenteerd. Zuivelboeren Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen gaven de eerste kaas aan Commissaris van de Koning Jaap Smit en de Leidse burgemeester Henri Lenferink. De kaas is traditioneel, maar bijzonder. De blaarkop is inmiddels een bedreigd ras.

Warmerdam en Van Leeuwen maken zich sterk voor het behoud van de blaarkop én voor de traditionele BoerenLeidse kaas. De BoerenLeidse-met-Sleutels, die haar naam te danken heeft aan de Leidse sleutels die gedrukt worden op de korst van de kaas, wordt nog maar door een handjevol boeren in de regio gemaakt.

Beschermd

De kaas is een Europees beschermd streekproduct. Warmerdam en Van Leeuwen zijn de enige boeren die de kaas nog maken van de melk van de Blaarkoppen. Het ras was eeuwenlang de gezichtsbepalende koe in de Leidse regio. Inmiddels is de blaarkop een bedreigd ras.

Later dan de Goudse

De eerste Goudse kaas van 2019 ligt al een tijdje in de winkel. De BoerenLeidse is later vanwege het rijpingsproces. De kaas moet langer rijpen omdat deze is gemaakt van afgeroomde magere melk. De BoerenLeidse-met-sleutels heeft daardoor zes weken langer de tijd nodig om goed op smaak te komen. Als het aan Warmerdam zelf ligt, dan blijft de kaas nog langer liggen voor de beste smaak.

Foto van Rosanne van Schriek
Tekst: Rosanne van Schriek

Studeerde in 2016 in Tilburg af als journalist. Regelmatig koos ze tijdens haar opleiding de landbouw als onderwerp van haar verhalen. Al vele jaren daarvoor hield ze in groep zes van de basisschool spreekbeurten over waar de melk vandaan komt, met als inspiratiebron de boerderij van haar oom. Ze richt zich zoveel mogelijk op online storytelling en journalistiek, maar vindt het ook heerlijk om een verhaal te schrijven voor gedrukte media. Een combinatie die bij Agrio mogelijk is.

Beeld: Robert Steenbergen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top