Coalitie Utrecht: ‘Samen met sector omslag maken naar kringlooplandbouw’

‘Wij gaan aan de slag om samen met de sector en andere partners de omslag te maken naar kringlooplandbouw: duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig. Daarbij willen we ook de verbinding tussen stad en land en boer en consument versterken’, stelt de coalitie in het akkoord.
Volgens de vijf partijen speelt de landbouwsector in de provincie een ‘cruciale rol’ bij maatschappelijke vraagstukken als bodemdaling, milieuproblematiek, leegstand van agrarische gebouwen en versterking van biodiversiteit. ‘We realiseren ons dat dit alleen kan op basis van een rendabele bedrijfsvoering’, aldus de coalitie. Wat betreft de bodemdaling in veenweidegebieden heeft de coalitie de ambitie om deze in 2030 met gemiddeld 50 procent te reduceren.
Landbouwcoaches
De coalitie beschrijft in haar akkoord dat zij zich wil inspannen om Europese gelden die beschikbaar zijn voor Utrecht voor de transitie in de landbouw en de ontwikkeling van het platteland ‘optimaal’ te benutten. Agraaf berichtte eerder dit jaar al dat de provincie Utrecht vindt dat te weinig boeren gebruik maken van de POP3. Om te zorgen dat boeren eerder een beroep doen op subsidies, willen de vijf partijen landbouwcoaches inzetten: ‘Met landbouwcoaches willen we zorgen dat de individuele boer zo veel mogelijk één aanspreekpunt heeft voor regels, transitievraagstukken en subsidies’.
Volgens de coalitie zijn vrijkomende agrarische gebouwen in de provincie ‘een punt van zorgen’. Het risico op ondermijnende activiteiten, milieuproblematiek en verrommeling van het landschap wordt als reden opgegeven. De coalitie wil de komende vier jaar samen met banken en gemeenten zoeken naar oplossingen, waaronder herbestemming voor andere functies dan wonen.
Korte ketens
De partijen willen verder een provinciale voedselagenda opstellen waarin boeren met verschillende partners (denk aan horeca en burgers) werken aan kortere ketens en een lokale afzet van voedsel. Daarnaast reserveert de coalitie tien miljoen euro voor de regio Food Valley. Hiermee wil zij de transitie van de landbouw- en voedselsector faciliteren.
De coalitie intensiveert daarnaast de uitvoering van de Samenwerkingsagenda Landbouw en stelt hiervoor extra middelen ter beschikking. Ook vergroot de coalitie haar financiële bijdrage voor het uitvoeren van meer pilots op het gebied van duurzame, natuurinclusieve bedrijfsplannen.
Wildschade
De vijf partijen vinden dat boeren wildschade ‘makkelijk en goedkoop’ moeten kunnen verhalen. Volgens de partijen zijn de huidige beschikbare middelen niet toereikend genoeg om faunaschade te kunnen compenseren. Daarom stellen de partijen extra middelen beschikbaar, zo staat beschreven in het akkoord.
Landbouwgedeputeerde
CDA levert komende vier jaar opnieuw de landbouwgedeputeerde voor de provincie. Hanke Bruins Slot neemt namelijk het stokje over van Mirjam Maasdam. Naast Bruins Slot nemen Huib van Essen (GroenLinks), Robert Strijk (D66), Rob van Muilekom (PvdA) en Arne Schaddelee (ChristenUnie) plaats in het college van gedeputeerden. In de Statenvergadering van woensdag 5 juni worden de gedeputeerden geïnstalleerd.
Lees aanstaande zaterdag 8 juni in Agraaf de reactie van Bert van Donselaar, voorzitter LTO Noord Utrecht, op het coalitieakkoord.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Utrecht