LTO brengt in kaart welke Utrechtse en Zuid-Hollandse boeren een kleine windmolen mogen

De belangenbehartiger wil de komende periode via de Regionale Energie Strategieën (RES) deze vorm van kleinschalige boerderijwind dan ook stimuleren. ‘Vanuit het programma Klimaat en Energie in West-Nederland is toepassing van windmolens op het eigen erf één van de speerpunten’, aldus LTO Noord regio West.
Lijsten
LTO heeft nu twee lijsten gemaakt van alle gemeenten, waarin boeren kunnen zien of ze wel of geen windmolens mogen plaatsen. Daarbij staat in het geval van ‘ja’ welke maximale hoogte de molen mag hebben. Daarnaast geeft LTO aan momenteel aan een vergelijking van verschillende aanbieders van windmolens te werken.
Netinfrastructuur
‘In verschillende gebieden werkt LTO Noord aan versterking van de netinfrastructuur in samenwerking met gebiedspartners om grootschalige zonnedaken te kunnen aansluiten om energie terug te kunnen leveren’, aldus de belangenbehartiger in West-Nederland. ‘Hierdoor wordt een energienet aangelegd dat de pieken van al deze zonnedaken bij elkaar op kan nemen. In de dagen dat de zon niet schijnt is de ruimte om energie terug te leveren op het net groot, waardoor het toepassen van windenergie een extra plus biedt voor het agrarisch bedrijf.

Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als...
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord