Ons Platteland: ʻFlexibel peilbeheer mag een tandje meerʼ
Paul Oudijk eerder lid van het algemeen bestuur van Schieland en Krimpenerwaard in de fractie Ongebouwd, is nummer twee op de lijst van Ons Platteland. Oudijk merkt op dat er de afgelopen jaren veel keuzes worden gemaakt met betrekking op het buitengebied en dat (de vertegenwoordiging van) het buitengebied hier weinig in de melk te brokkelen heeft. Dat moet anders, zegt Oudijk.
Daarom het ontstaan van Ons Platteland. „De fractie Ongebouwd heeft gegarandeerd drie geborgde zetels. Met het oprichten van Ons Platteland moeten boeren een alternatief krijgen om op te stemmen zodat de belangenbehartiging van boeren in totaal aantal zetels stijgt. Daardoor kunnen de bewoners van het buitengebied een bredere stem krijgen in de besluitvorming van de waterschappen.”
Standpunten
Het partijprogramma van de kersverse partij bestaat onder andere uit het enthousiasmeren van het waterschap om onderwaterdrainage te stimuleren in het veenweidegebied in de vorm van subsidie. Ook staat het promoten van flexibel peilbeheer en het aanwenden van klei op veen hoog op de agenda van Ons Platteland wanneer het gaat om bodemdaling. „Wij vinden dat het waterschap actiever moet gaan bijdragen om bodemdaling tegen te gaan. Het mag een tandje meer.”
Ook wil de partij zich hard makken voor een eerlijker baggerbeleid. Volgens Oudijk dragen de inwoners van het stedelijk gebied gezamenlijk de kosten van baggeren, waar grondeigenaren in het buitengebied hier solo voor opdraaien.
Belastingstelsel
Dat de partij zo vlak voor de waterschapsverkiezingen ontstaat is geen toeval. De komst van een alternatief belastingstelsel, waar veel om te doen is in waterschapsland, hangt al jaren in de lucht. De kans dat boeren en andere inwoners van het buitengebied slachtoffers worden van onevenredige kostenstijging is een realistisch beeld. De kostenstijging kan, afhankelijk van het waterschap, oplopen tot 500 procent. Ook de politieke ruimte bij het besluitvormingsproces van waterschappen wordt vergroot. „Daarom is het belangrijk dat de boeren nu een bredere stem krijgen in de bovenste laag van het waterschap.”