Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-HollandMeer voedingsbedrijven zeggen kooiei vaarwel

Meer voedingsbedrijven zeggen kooiei vaarwel

Zes bedrijven die voedsel produceren, willen stoppen met het gebruiken van kooieieren. Dat meldde Wakker Dier maandag 29 december 2014. Het gaat om Unox, Cup-a-soup, de Wild Bean café's bij de BP benzinestations, Cantuccinikoekjes van Sapori, ijswinkels van IJscuypje en de vloeibare eiproducten van de Kweker.

De laatste twee hebben de overstap naar meer diervriendelijke eieren al gemaakt, aldus Wakker Dier. De andere bedrijven volgen het komende jaar, schrijft het ANP.

Eerder dit jaar meldde de dierenrechtenorganisatie al dat Honig, Heinz Sandwich Spread, Subway, Bolletje, DeliXL, Olvarit, Gijs streekproducten, John West, Yil'driz wereldsauzen, Valess en Jan Pannenkoek helemaal of deels overstappen van de dieronvriendelijke kooieieren naar vrije uitloop- of scharreleieren.

Herkomst eieren

De gemiddelde Nederlander eet per jaar ongeveer 150 volledige eieren en daar bovenop nog 44 verwerkte eieren. Deze eieren zitten in onder meer mayonaise, deegwaren en koekjes. De herkomst hiervan staat niet altijd duidelijk op de verpakkingen vermeld.

Wakker Dier begon in september met een campagne tegen legbatterijen. Volgens de organisatie worden in Nederland circa 5 miljoen kippen in kooien gehouden, wat neerkomt op 1 op de 6 kippen. Ook worden er elk jaar 2,5 miljoen eieren geporteerd waarbij onduidelijk is hoe de kippen zijn gehuisvest. Kooieieren zijn al tien jaar niet meer in de Nederlandse supermarkten te krijgen, aldus Wakker Dier.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: ANP

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top