Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsAkkerbouwWetenschappers verbeteren zoektocht naar zouttolerantie gewassen

Wetenschappers verbeteren zoektocht naar zouttolerantie gewassen

Wetenschappers zijn er in geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee de zouttolerantie van gewassen op uniforme manier kan worden geanalyseerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Salt Farm Foundation op Texel en het Ministerie van Economische Zaken.

Door de nieuwe analyse van zouttolerante gewassen hebben de onderzoekers voor het eerst een oplossing gevonden voor de grote verschillen in gerapporteerde zouttolerantieniveaus tussen gewassen, rassen, locaties en jaren.

Bij de verbeterde methode om zouttolerante gewassen te identificeren gaan de onderzoekers uit van een zoutconcentratie waarbij nog 90 procent opbrengst als maat voor de zouttolerantie geldt in plaats van de gebruikelijke drempelwaarde. Deze waarde is de maximale concentratie van zout zonder opbrengstverlies. Juist dit aspect laat volgens de wetenschappers een grote variatie zien.

In het onderzoek werd een niet bij naam genoemde aardappelras onderzocht. Daaruit bleek dat het ras matig tolerant was in plaats van de gangbare opvatting dat uitgaat van matige zoutgevoeligheid. ‘Dit maakt dit ras geschikt voor teelt onder zoute omstandigheden in vele gebieden over de hele wereld’, zo concluderen de onderzoekers.

Foto van Stefan Buning
Tekst: Stefan Buning

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Salt Farm Foundation

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top