Meetnetwerk in stallen regio Foodvalley wordt uitgebreid: ‘En werken aan doelvoorschriftenvergunningen’

Dat meldt het project Meten Luchtkwaliteit In de Foodvalley, waarbij Universiteit Utrecht, Wageningen Livestock Research, Christelijke Hogeschool Ede, LTO Noord, Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (onderdeel van Aeres), Landbouwnetwerk Regio Foodvalley, Agri-Data Warehouse, ICT Campus Foodvalley en Regio Foodvalley samenwerken.
‘Het project voorziet in een voortzetting van de lopende metingen en uitbreiding van emissiemetingen en modelberekeningen naar 80 stallen (bedrijvenmeetnetwerk), meer dan 70 meetpunten in de buitenlucht in de regio (omgevingsmeetnetwerk) en 25 meetpunten om de depositie te meten in natuurgebieden (depositiemeetnetwerk)’, schrijven de initiatiefnemers in een eigen bericht via het Landbouw Netwerk Regio Foodvalley.
Goede toekomst
„Door die samenwerking tussen partijen hebben we al waardevolle kennis opgedaan. Die kennis moeten we vergroten om een goede toekomst voor de boeren in de regio te waarborgen”, zei hoogleraar Henk Kievit (voorzitter Landbouwnetwerk Regio Foodvalley en verbonden aan Christelijke Hogeschool Ede en Nyenrode Business University) tijdens de kick-off met de uitvoeringspartners.
Binnen de Regiodeal Foodvalley werd de afgelopen jaren al een omgevingsmeetnetwerk en een bedrijvenmeetnetwerk opgezet en uitgerold. Het project spreekt nu over ‘Fase II’. ‘Deze meetnetwerken worden in Fase II doorontwikkeld en uitgebreid. Het doel van de meetnetwerken is om een fijnmazig beeld, ook in de tijd, te krijgen van de luchtkwaliteit in het gebied. Hierbij ligt de nadruk op emissie van ammoniak. Daarnaast dragen de meetresultaten bij aan het verbeteren en verfijnen van modellen die worden gebruikt om de luchtkwaliteit te berekenen en te voorspellen. Met deze modellen en metingen kunnen effecten van bedrijfs- en gebiedsgerichte maatregelen op de luchtkwaliteit worden doorgerekend om in te schatten of daarmee bijvoorbeeld de emissie van stikstof kan worden teruggebracht.’
Doelvoorschriften
Ook onderdeel van Fase II is het werken aan doelvoorschriftenvergunningen door veehouders en bevoegd gezag in de regio van elkaar te laten leren om vergunningen effectief aan te vragen en te kunnen verlenen. Het project schrijft: ‘Ervaringen worden gebruikt in de landelijke transitie naar doelvoorschriftvergunningen en om verwachtingen rond het ammoniakvraagstuk in de Foodvalley regio te managen. Bij doelvoorschriftvergunningen kan een veehouder zelf aantonen dat hij binnen zijn emissieruimte blijft. Ondersteunen van het vakmanschap door het leren van elkaar en gebruik te maken van ondersteuning rond data-analyse om emissie te managen is daarom een belangrijk onderdeel in het bedrijvenmeetnetwerk.’

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Bron: Meten Luchtkwaliteit In de Foodvalley


