Video: Varkens Inside – Varken heeft het beter dan menig kwetsbare jongere
Recept Varkensoortjes: eten op eigen risico
Varkensoortjes zijn eigenlijk supereenvoudig om te maken. Wel hebben oortjes weinig smaak en is een wok- of BBQ aan te bevelen. Brand eerst de overgebleven haarstoppels van de oren en was de oortjes vervolgens goed. Zet een pan met water op en voeg zout en peper toe. Voor wat meer smaak kun je er ook een bouillonblokje indoen. Kook de oortjes voor minimaal een uur. De oortjes zijn gaar en de gelatine niet te zacht. Laat de oortjes afkoelen en dep ze vervolgens droog met keukenpapier. Snij de oortjes vervolgens in reepjes. Besprenkel de oortjes met zout en peper.
Frituren:
Giet zonnebloemolie in een diepe pan en laat de olie heet worden. Niet te heet, want de gelatine en olie kunnen dan behoorlijk gaan spetteren. Probeer eerst een stukje oor om te kijken of de olie niet te heet is. Frituur de oortjes totdat ze knapperig bruin zijn. Keer ze regelmatig om. Voor extra knapperigheid kun je de oortjes even laten afkoelen en opnieuw frituren. Giet hier een saus overheen (terriyaki, honing/mosterd of BBQ-saus. Zelf maken kan, maar kant-en-klaar is ook heerlijk)).
Bakken:
Mix maïzena met peper, zout en knoflookpoeder in een schaal. Zijn oortjes te droog dan kun je eventueel wat olie toevoegen. Laat de schaal een tien tot twintig minuten staan, zodat de maïzena in de oortjes kan trekken. Maïzena zorgt voor een knaperig korstje. Zet een koekenpan met een beetje zonnebloemolie op het fornuis onder gemiddelde temperatuur. Gooi de oortjes in de pan en zorg dat ze eerst aan een kant bruin worden en keer ze dan om. Als je tevreden bent over de bruine kleur van de oortjes, leg ze in de schaal en giet een saus van keuze over de oortjes.