VNG-drogerijen drogen iets minder gras en luzerne

Drogerij Timmerman in het Zeeuwse Kortgene voert zoals elk jaar de ranglijst aan qua tonnages gedroogd product. Deze drogerij is gespecialiseerd in het contractdrogen van luzerne. Hier verliet tot en met eind juni 14.023 ton de drogerij; tegenover 12.785 ton in dezelfde periode vorig jaar.
„We hebben een goede start van het seizoen gehad. Eind juni hadden we de eerste snee eraf, maar daarna moet het wel weer gaan groeien”, zegt Annemarie Timmerman. „En het is hier onderhand gortdroog, dus dat is nog even afwachten.”
Luzerne is met z’n diepe wortels wel redelijk droogte-tolerant, maar langdurige droogte trekt ook dit gewas niet. Twee weken terug is er in het werkgebied van de Zeeuwse drogerij voor het laatst regen gevallen; in totaal dertig millimeter, volgens Timmerman. Ze hoopt dat de voor deze week voorspelde regen enig soulaas gaat bieden. „We hebben nog flink wat nodig.”
Oldambt
Groenvoederdrogerij Oldambt in Oostwold (Gr.) doet ook veel in luzerne; dat beslaat zeker driekwart van het areaal. Ook hier is geprofiteerd van een uitstekende start van het groeiseizoen, vertelt Tineke Wiegersma. Met als resultaat dat er tot nu toe 4.568 ton is gedroogd, tegenover 4.328 ton vorig jaar. Het natte voorjaar van ‘24 heeft duidelijk z’n sporen nagelaten, want in de jaren ervoor werd er 5.388 ton (‘23) en 4.943 ton (‘22) gedroogd.
Ruinerwold
De coöperatieve grasdrogerij in Ruinerwold heeft dit jaar 2.741 ton gras gedroogd, ongeveer net zoveel als twee jaar terug. De hoeveelheid is wel minder dan de 3.430 ton van vorig jaar. Navraag bij de Drentse drogerij - die vrijwel uitsluitend gras droogt - leert dat de droge meimaand hier debet aan is.
Hartog
Ook drogerij Hartog in Lambertschaag heeft flink minder gras en luzerne gedroogd, maar dat heeft een andere oorzaak. De Noord-Hollandse drogerij trekt eind dit seizoen de stekker eruit. De hoge kosten voor het drogen op gas (waar de andere drogerijen kolen gebruiken) is een van de voornaamste oorzaken. De firma Hartog gaat zich toeleggen op de productie van diervoeders.
„Dit seizoen dienen we de lopende contracten nog uit”, vertelt planner Geert Jonker van drogerij Hartog. „De oogst is op zich prima.”
Hartog noteert tot en met juni dit jaar 2.523 ton gedroogd product (iets meer gras dan luzerne), waar vorig jaar nog ruim 3.800 ton werd gedroogd.
Totaal
Alles opgeteld is er bij de vier leden van de Vereniging Nederlandse Groenvoederdrogerijen tot en met juni 23.856 ton gedroogd gras en luzerne geproduceerd, tegenover 24.358 ton vorig jaar. In ‘23 werd er in dezelfde periode ruim 26.000 ton gedroogd en in ‘22 bijna 27.000 ton.