
BBB en PvdD slaan handen ineen: provincie moet gebruik drones voor wildbescherming onderzoeken

Nesten van weidevogels en jonge dieren zoals reekalveren kunnen gevaar lopen of sneuvelen door verschillende oorzaken zoals werkzaamheden in het kalverenseizoen, weten BBB en PvdD. Omdat drones met warmtebeeldcamera's in andere provincies succesvol worden ingezet om dieren op te sporen, vragen de twee partijen het college van Provinciale Staten te onderzoeken of het gebruik van drones vrijwillig ondersteund en gefaciliteerd kan worden, zonder verplichtend karakter.
Gesprek over uitvoering
Hierbij krijgt de provincie de opdracht om in gesprek te gaan met alle relevante partijen zoals grondgebruikers, WBE's, weidevogelverenigingen, natuurorganisaties en vrijwilligers over de inzet, praktische werkbaarheid, dataeigendom en privacyaspecten. Ook moeten hiervan de kosten in kaart worden gebracht.
Provinciale Staten vragen om een terugkoppeling voor het tweede kwartaal van 2025, inclusief uitvoeringsmogelijkheden, de aanwezige knelpunten en de financiële borging.
De motie is unaniem aangenomen. Dat BBB en PvdD samen een motie indienen kan bijzonder worden genoemd, omdat de partijen bij de meeste onderwerpen op het landbouw- en natuurdossier lijnrecht tegenover elkaar staan.
Meer inzet op ganzenbeheer
Daarnaast wordt de provincie ook aan het werk gezet met ganzenbeheer door BBB, CDA en SGP. Omdat de faunaschade maar blijft toenemen, krijgt Gedeputeerde Staten de opdracht om voor het voorjaar van 2026 enkele voorstellen vanuit de politiek uit te werken. Het gaat hierbij om intensiever beheer, waaronder nestbewerking en de verantwoorde afvoer van geschoten ganzen. Ook moet de afvoer van geschoten ganzen mogelijk gemaakt worden. Deze dieren moeten meer in de voedselketen terechtkomen.
'Voedsel is in het kader van de voedselvisie en de noodzaak van beheer een waardevolle toevoeging in het voedselsysteem van voedsel Zuid-Holland. Zo stimuleren en verbeteren we dat er meer ganzen verwerkt worden tot hoogwaardige producten voor mens en dier in Zuid-Holland door: Door het ontbreken van voldoende (financiële) ondersteuning neemt de bereidheid onder de jagers af om ganzen te beheren verder af; Ganzen ontbreken veelal in de voedselketen vanwege de hoge verwerkingskosten. Dit kost gemiddeld 15 euro per gans.'
Nu het amendement is aangeomen, gaat de provincie aan de slag met het uitwerken van een stappenplan van het afschot van de gans tot aan de verwerking bij de poelier.