Boeren en provincie Noord-Holland willen in 2035 stikstofreductie van dertig procent bewerkstelligen

De gezamenlijke stikstofaanpak is gericht op doelsturing en natuurherstel. Boeren mogen zelf bepalen hoe zij de uitstoot terugdringen. Dit kan via managementmaatregelen, innovatie, extensivering of een combinatie daarvan.
De provincie neemt de verantwoordelijkheid op zich om het herstel van de natuur te monitoren. Dit systeem wordt hiervoor doorontwikkeld, en vormt de basis om op vaste momenten de staat van de aangewezen Natura 2000-gebieden geborgd vast te stellen. Met deze gegevens kan, indien nodig, tijdig worden bijgestuurd als de doelen niet gehaald worden.
Onderbouwing stikstofreductie
De generieke verlaging van dertig procent emissiereductie is onderbouwd met de uitgangspunten dat elk agrarisch bedrijf de dertig procent reductie met praktische aanpassingen zou kunnen behalen. Daarnaast draagt de doelstelling bij aan het verminderen van de stikstofdruk op Natura 2000-gebieden, meent Noord-Holland.
De monitoring verloopt via de Kringloopwijzer. Daarnaast werkt de provincie aan een breder instrument. Wageningen University & Research brengt de data per gebied samen om de verlaagde stikstofemissie in kaart te brengen. De provincie financiert dit proces; ondernemers leveren de data waarmee duidelijk wordt hoeveel reductie is gerealiseerd.
Aanpak vastgelegd in omgevingsverordening
In 2026 wordt de generieke daling, de aanpak nabij Natura 2000 en geborgd natuurherstel vastgelegd in een programmatische aanpak, met borging in de provinciale omgevingsverordening.
De voortgang wordt jaarlijks op gebiedsniveau gemeten, in samenwerking met LTO, HAJK, Bio NH, Wageningen University & Research en adviesbureau KokxDeVoogd. De privacy van boeren wordt gerespecteerd: hun individuele data zijn niet beschikbaar voor de provincie, laat Noord-Holland weten.
1,6 miljoen euro
De provincie stelt voor de eerste fase 1,6 miljoen euro beschikbaar. Dit budget kan ingezet worden voor coaching, studiegroepen en praktijkgerichte kennisdeling, geïnspireerd op de eerdere MelkveeAcademie. Dit geld komt bovenop de eerder al beschikbaar gestelde subsidies voor stikstofreductie en natuurherstel.
De Noord-Hollandse overeenkomst sluit aan op het landelijke stikstofbeleid, waaronder het startpakket van het Rijk. De provincie zegt toe deze overeenkomst – waar mogelijk – mee te nemen in afwegingen rond handhavingsverzoeken, bijvoorbeeld bij PAS-melders en interimmers.