Utrecht stelt zeven ton subsidie beschikbaar voor kennisdeling groepen boeren

De subsidie focust vooral op verbetering van de bodem en biodiversiteit. Voor grondgebonden landbouw zoals melkvee, vleesvee en akkerbouw is goed bodembeheer belangrijk. 'Kennisactiviteiten die bijdragen aan een actief bodemleven, minder uitstoot en een betere weerbaarheid tegen klimaatextremen, komen daarom in aanmerking voor financiële ondersteuning', schrijft Utrecht in een toelichting.
Ook biodiversiteit krijgt extra aandacht, bijvoorbeeld via agrarisch natuurbeheer of concrete maatregelen zoals slootkantenbeheer. De provincie merkt dat veel boeren behoefte hebben aan ondersteuning bij de invoer van zulke maatregelen. 'De subsidie leert boeren via voorlichting, training en begeleiding, hoe zij zelf kunnen sturen richting meer toekomstbestendige landbouw.'
Aanvraagperiode
In totaal stelt de provincie Utrecht 668.000 euro beschikbaar. Voor 80 procent van gemaakte kosten per project is subsidie beschikbaar, tussen 25.000 en 300.000 euro.
De aanvraagperiode loopt van 15 juli tot 30 september 2025.
Informatiebijeenkomst
Om geïnteresseerden over de regeling te informeren, organiseert Utrecht op woensdagavond 16 juli een informatiebijeenkomst van 19.30 t/m 21.30 uur bij Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen-Rijsenburg.
Medewerkers van de provincie geven dan uitleg over het doel van de regeling en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) licht het subsidie technische deel toe.
Aanmeldformulier informatiebijeenkomst GLB-subsidie Kennisoverdracht externe link

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Robert Ellenkamp
Bron: Provincie Utrecht