Bloembollensector presenteert ‘Ambitie Toekomst Bollenvak’ aan minister Wiersma

In dit ambitiedocument dat de bloembollensector aan de minister overhandigde verbindt zij zich aan de uitvoering van een sectorbrede verduurzamings- en communicatieaanpak. Deze bestaat onder meer uit een programma met acht pijlers met gezamenlijke ambities, concrete doelen en inspanningen.
Concrete doelen 2030
De acht pijlers in het Programma Toekomst Bollenvak zijn plantgezondheid, bodem, water, biodiversiteit, energie, arbeid, mens & maatschappij en heldere communicatie. Per pijler zijn voor alle sectorpartijen (veredelaars, telers, broeiers, handelaren, exporteurs en de bemiddeling) concrete doelen gesteld voor 2030. De twee hoofddoelen voor bijvoorbeeld plantgezondheid zijn: halvering van de milieubelasting in 2030 ten opzichte van 2019 en uitfasering van hoog-impact gewasbeschermingsmiddelen.
Invoering standaarden
Om deze doelen te realiseren worden onder andere de volgende standaarden ingevoerd: FSI-certificering en de Biodiversiteitsmonitor Bloembollen en Regiocertificering. Als vervolg op het vaststellen van deze ambities wil de sector per pijler werken aan concrete afspraken met de betrokken ministeries en andere partijen
Praktijkvoorbeelden
Tijdens het werkbezoek bij bloembollenteler Van Oers maakte minister Wiersma kennis met een aantal praktijkvoorbeelden van innovatie en verduurzaming in de sector. Zo lichtte bollenteler Simon Pennings Regiocertificering in de Duin- en Bollenstreek toe. In dit project wordt op basis van een nulmeting gewerkt aan het verbeteren van milieubelastingspunten, de stikstof en het fosfaatoverschot, de organische stoffenbalans en onderwerpen zoals energie, afval en biodiversiteit. De deelnemende telers worden hierbij begeleid door onafhankelijke deskundigen, investeren in demovelden, delen onderling kennis en werken nauw samen met onder andere het Hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en Greenport. Pennings overhandigde de minister een rapport over het eerste pilotjaar van deze aanpak met voorjaarsbloeiers. De Provincie Zuid-Holland ondersteunt het initiatief en maakte het pilotjaar mede mogelijk.
Vergroening gewasbeschermingsmiddelen
Diederik Mud, medeoprichter van Bionomic werkt aan het vergroenen van gewasbeschermingsmiddelen. Hij deed een oproep aan de minister om de toelatingsprocedures voor duurzame gewasbeschermingsmiddelen te versnellen.
Klik hier voor andere voorbeelden van lopende innovatie- en verduurzamingsprojecten in de bollensector en meer informatie over het Programma Toekomst Bollenvak.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid, Natuur