Bijmengverplichting groen gas geldt vanaf 2027

Brancheorganisaties Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Engie, Platform Groen Gas en De Tweede Kamer willen dat de bijmengverplichting al in 2026 in zou gaan, maar omdat het uitwerken van dit wetsvoorstel meer tijd kost en energiebedrijven de tijd moeten krijgen om de bijmengverplichting in hun bedrijfsvoering in te bouwen, is dit volgens de minister niet haalbaar. Het kabinet koerst daarom op 1 januari 2027.
Positieve ontwikkeling
Directeur Robert Goevaers van Platform Groen Gas is blij met de mededeling. „De invoering van de bijmengverlichting is echt heel goed nieuws. Hier hebben we jaren met elkaar aan gewerkt en ik ben ervan overtuigd dat dit een goed instrument is om de opschaling van groen gas verder van de grond te krijgen. Uiteraard moeten er in de komende periode nog veel zaken geregeld worden, maar mede dankzij aangenomen moties weten we dat er binnen de Tweede Kamer een breed draagvlak bestaat voor de bijmengverplichting. We zien de ontwikkeling van groen gas met een positief gevoel tegemoet.”
Acht miljard naar SDE++
Om bedrijven te blijven helpen met verduurzaming zal de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) in 2026 opnieuw opengesteld worden met een indicatief budget van acht miljard euro.
Het kabinet zal in het voorjaar van 2026 duidelijkheid geven over de benodigde middelen voor de openstelling van 2027 en daarbij rekening houden met het belang van de regeling voor het halen van de klimaat- en energiedoelen en beschikbare middelen. Deze systematiek zal ook in de opvolgende jaren worden gebruikt.
Verder wil het kabinet minder afhankelijk worden van energie van buiten Europa. De regering komt daarom voor de zomer met een specifiek actieplan voor windenergie op zee en gaat ook zoveel mogelijk gas winnen op de Noordzee, uiteraard op plekken waar dat verantwoord kan.
Uitbreiding stroomnet
Sommige boeren kunnen op dit moment niet overstappen op zonenergie, omdat het stroomnet vol zit. Om meer ruimte te creëren voor boeren, bedrijven en nieuwe woningen komt minister Hermans in samenwerking met landelijk netbeheerder TenneT met een pakket aan maatregelen om het stroomnet sneller uit te breiden. Door meer regie te nemen bij de 25 meest urgente hoogspanningsprojecten, wet- en regelgeving aan te passen voor kortere procedures en met gebiedsinvesteringen in gemeenten waar veel infrastructuur voor het stroomnet samenkomt moet het netcongestieprobleem aangepakt worden. Daarnaast gaat TenneT de werkwijze aanpassen om projecten tot ruim een jaar te versnellen.
Stimuleren waterstofmarkt
De waterstofmarkt heeft ook een impuls nodig, meent het kabinet. ' De ontwikkeling van de waterstofmarkt loopt niet zo voortvarend als we gedacht hadden', schrijft Hermans in de Kamerbrief. 'Het oplossen van knelpunten in de uitvoering is essentieel om te kunnen blijven verduurzamen.' Waterstof wordt in de landbouw op kleine schaal ingezet als alternatieve brandstof voor trekkers en andere voertuigen.
Het kabinet trekt daarom 2,1 miljard euro uit om de productie te vergroten. Daarnaast wordt 662 miljoen uitgetrokken om de vraag te stimuleren.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Tweede Kamer