Provincie Utrecht stelt ook dit jaar geld beschikbaar voor wolfwerende maatregelen

Met deze subsidie kunnen professionele en hobbymatige dierhouders een tegemoetkoming krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie voor een automatisch oprolsysteem voor een verplaatsbare afrastering. Er kunnen tevens aanvragen worden ingediend voor rasters die geplaatst zijn in 2023, 2024 én januari 2025. Voorwaarde hierbij is dat de kosten voor de afrastering zijn gemaakt op of na 26 mei 2023.
Maximaal 20.000 euro per dierhouder
De regeling voor wolfwerende rasters is volgens de provincie dit jaar versimpeld ten opzichte van de regeling in 2024. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen stallijsten en overzichtskaarten meer bij de aanvraag gevoegd worden. Tegelijkertijd wordt advisering voorafgaand aan plaatsing van de rasters versterkt, door de gratis wolvenconsulent. De hoogte van de subsidie hangt onder andere af van het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder.
Ook geld voor aanleg
Tot 31 maart kunnen professioneel dierhouders zich via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ook inschrijven voor de subsidie ‘Productieve investeringen groenblauw en dierwelzijn’. Hiermee kan niet alleen tegemoetkoming worden aangevraagd bij aanschaf van wolfwerende maatregelen, maar ook bij de aanleg ervan. De hoogte van deze subsidie is maximaal 40 procent van de kosten van de investering. Jonge landbouwers kunnen zelfs tot 55 procent van de totale investering als subsidie aanvragen.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Utrecht