Agraaf.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Noord-Holland
      • Utrecht
      • Zuid-Holland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-Holland‘Opperdoezers rooi je met de hand’

‘Opperdoezers rooi je met de hand’

Hero Stam heeft zijn Opperdoezer Ronde dit jaar al op 4 februari gepoot. In de kas staan de aardappelplanten zelfs tot 20 centimeter hoog. Het telen van deze vroege aardappel is zijn passie. “Opperdoezer Ronde rooi je met de hand, niet met de machine.”

Stam is een man met passie, iemand waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Zijn passie: Opperdoezer Ronde. Zijn motto: Deze aardappel rooi je met de hand. Hij wordt fel als hij er over praat. “Als je handmatig rooit heb je geen last van rooischade. Kijk maar eens naar de aardappelen in de winkel; die zijn allemaal blauw. Maar deze aardappelen zijn zo mooi.”

Niet alle Opperdoezer Rondes worden nog met de hand geoogst, weet hij. En het effect daarvan begint hij te merken. “De verkoop verloopt moeizamer. Niet bij de huisverkoop, maar via de handel.”

Jonnie Boer als klant

Hero Stam vecht voor kwaliteit. En dat blijkt wel uit de belangstelling die er voor zijn aardappel is. Eén van zijn klanten is bijvoorbeeld Jonnie Boer van het driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle. “Ik hoef het niet te flikken om hem rotzooi te leveren, want dan ben ik ‘m kwijt.”

Wat de Opperdoezer nu zo speciaal maakt? De smaak, zegt Stam stellig. Het is de grond rond de Noord-Hollandse plaats die voor deze smaak zorgt, weet hij. “De zavelgrond.”

Lees het volledige interview in de regiokranten van Agrio die zaterdag 1 maart zijn verschenen

Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Beeld: Fenneke Wiepkema

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Agraaf is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit West-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Agraaf.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Agraaf.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Noord-Holland
        • Utrecht
        • Zuid-Holland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top